BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- De reacties op het nieuws dat Ford-Genk de assemblage van de nieuwe Mondeo toegewezen krijgt, waren gisteren eenduidig positief, al werd er ook gewaarschuwd tegen te veel euforie.

  • De Vlaamse minister-president Bart Somers (VLD) is verheugd dat er nu al meer duidelijkheid is over de toekomst van de Limburgse vestiging. ,,Die toekomst ziet er al heel wat rooskleuriger uit'', vindt Somers, die evenwel benadrukte dat er ook een ,,triest'' deel aan de beslissing hangt. Er moeten immers nog steeds 3.000 banen verdwijnen. Keiharde garanties dat de investering van Ford in Genk er nu ook effectief zal komen, zijn er niet. ,,Ik zal pas zeker zijn als ze wordt gerealiseerd, maar ik heb er goede hoop op dat ze er zal komen'', aldus de Vlaamse regeringsleider.
  • Premier Guy Verhofstadt (VLD) toonde zich optimistisch over de toekomst van Ford Genk. Hij benadrukte evenwel dat het noodzakelijk is om door te gaan met de inspanningen zoals de lastenverlaging op ploegenarbeid. Volgens de eerste minister is de toekomst van Ford-Genk gevrijwaard. Verhofstadt kreeg het nieuws gisteren om 13 uur te horen in een telefoontje van Lewis Booth, voorzitter en CEO van Ford Europe.
  • De Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens (VLD), is principieel bereid expansiesteun toe te kennen voor de investering van Ford in Genk. De steun zal afhangen van het bedrag dat Ford effectief investeert in Genk en wordt beperkt door een maximumpercentage dat Europa oplegt, aldus de woordvoerder van Ceysens. De Vlaamse regering zegde eerder 50 miljoen euro expansiesteun toe voor de eerder geplande investering door Ford van 900 miljoen euro in Genk. Die investering ging niet door, terwijl de Vlaamse regering van de 50 miljoen euro expansiesteun nog niets heeft uitgekeerd. Europa legt op dat een overheid geen expansiesteun mag toekennen die hoger ligt dan 4,2 procent van de investering, aldus de woordvoerder van Ceysens.
  • De Kamer voor Handel en Nijverheid van Limburg is opgelucht over de komst van de volgende Mondeo, maar waarschuwt tegelijk dat dat geen aanleiding mag zijn om op de lauweren te rusten. De voorstellen die gedaan zijn om het economisch weefsel van Limburg te verstevigen, moeten onverkort worden uitgevoerd. De Kamer denkt dat de werkzekerheid bij Ford Genk tot 2010 gegarandeerd is. ,,De toekomst begint vandaag'', aldus algemeen directeur Johann Leten.