Na de enorme winsten van vorige week was het uitkijken of de westerse beurzen zich op het peil van vrijdag konden handhaven. Zowel in Europa als in de VS lukte dat aardig, en opnieuw hielden de technologieaandelen -- de winnaars van vorige week -- zich sterk.

Azië had het moeilijker. Tokyo tekende het eerste verlies in zes dagen op, mede als gevolg van een bericht in de Nihon Keizai dat het elektronicabedrijf Hitachi overweegt om zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar met liefst 35 procent terug te schroeven. Meteen werd gevreesd dat ook sectorgenoten het moeilijk zullen hebben om aan de verwachtingen te voldoen. De computeraandelen en de banken waren verantwoordelijk voor de helft van het beursverlies.

Ook Zuid-Korea moest een flinke stap terug doen, met een daling van de Kospi index met 2,7 procent. Elders in de regio boekten alleen Taiwan, Indonesië en Thailand winst.

Europa werd verscheurd tussen winst voor de TMT-aandelen en verlies voor de financiële sector en de farma-aandelen. Die laatste hebben het moeilijk door de concurrentie van generische producten. De Amerikaanse president Bush ontvouwde gisteren plannen om die ,,witte producten'' toegankelijker te maken voor het publiek.

Kort na zes uur stond de Dow Jones Stoxx 50 index 0,3 procent lager op 2.597,69 punten. Het Duitse Bayer verloor 4,8 procent tot 20,54 euro als gevolg van de dreiging van schadeclaims rond het geneesmiddel Baycol. Roche ging 2,6 procent lager naar 104,75 euro. GlaxoSmithKline zakte met 1,8 procent tot 1.334 pence.

Swiss Life trok de financiële sector omlaag met een bekentenis over fouten in de boekhouding en een nog groter verlies over de eerste jaarhelft. Het aandeel van de verzekeraar verloor 8,4 procent tot 155,25 Zwitserse frank.

Bij de winnaars van de beursdag liet de Duitse energiegroep E.ON zich opmerken, met een stijging van 6,8 procent tot 47,66 euro. Het Franse postorderbedrijf Pinault-Printemps-Redoute sprong 8,7 procent hoger tot 75 euro na een bericht in Les Echos dat de kredietdochter Finaref te koop zou staan. Het aandeel van de mogelijke koper, de Franse bank Crédit Agricole, zakte dan weer met 4,6 procent tot 17,4 euro.

In de telecomsector maakte het Zweedse Ericsson een nieuwe sprong van 8,9 procent tot 6,2 Zweedse kroon. Deze maand steeg het aandeel al met 84 procent, maar sinds nieuwjaar verloor het wel nog 85 procent. Het Duitse gsm-bedrijf MobilCom steeg met 7,8 procent tot 4,31 euro,

In de Benelux werd de stijging van de technologiesector tenietgedaan door dalingen van de financiële sector. De Bel-20 speelde daardoor meer dan een procent kwijt. ABN Amro verloor in Amsterdam 2,5 procent tot 14,67 euro. In eigen land was Melexis de ster van de dag, met een winst van liefst 16 procent tot 6,51 euro. Het bedrijf is van plan om eigen aandelen op de beurs te kopen. Vandaag is het ook uitkijken naar de koersreactie van Tessenderlo, dat na beurstijd de annulering van 8,4 procent van zijn kapitaal aankondigde.

Hoewel veel waarnemers een correctie hadden verwacht na de winsten van vorige week, kon Amerika gisterochtend al snel weer met winst aanknopen. De Dow stond kort voor één uur 2 procent hoger, de Nasdaq Composite 1,1 procent.

De Dow Jones werd ondersteund door automaker General Motors, die 1,53 dollar steeg tot 35,84 dollar, door Coca Cola (plus 1,31 dollar tot 47,7 dollar) en door Philip Morris (1,88 dollar erbij tot 41,92 dollar).

De technologieaandelen stonden aanvankelijk onder druk door voorzichtige commentaren van Microsoft en door zorgen over de winstverwachtingen bij chipmaker Texas Instruments. Maar na de middag schudden de beleggers ook dat van zich af.