LEUVEN -- Het curriculum van de rector van de KU Leuven past evenzeer bij een succesvol zakenman als bij een erudiet academicus.

André Oosterlinck (1946) mag u aanspreken als rector professor doctor ingenieur. Toegepaste wetenschappen is zijn faculteit.

Oosterlinck studeerde af als burgerlijk elektrotechnisch-werktuigkundig ingenieur in 1972. In 1977 behaalde hij zijn doctoraat, in 1981 een speciaal doctoraat toegepaste wetenschappen.

In het begin van zijn loopbaan specialiseerde Oosterlinck zich in Pasadena (VS) bij de ruimtevaartorganisatie Nasa en in diverse Amerikaanse laboratoria en universiteiten. In de Verenigde Staten werd hij later visiting professor aan de Utah University en het ARC-IBM in San Jose.

In Leuven was hij als NFWO-mandaathouder en FGWO-onderzoeksleider verbonden aan de faculteit geneeskunde (1972-1986), onder andere op Gasthuisberg.

Sedert 1984 is Oosterlinck gewoon hoogleraar aan de faculteit toegepaste wetenschappen met onderwijsopdrachten op het gebied van de elektronica en onderzoek in het domein van de informatietechnologie, kennissystemen, signaalanalyse, robotvisie en biomedische beeldinterpretatie.

Binnen de universitaire bestuurshiërarchie startte Oosterlinck de klim als diensthoofd van Esat, het departement elektrotechniek (1984 tot '94). Van 1990 tot 1995 was hij groepsvoorzitter (vice-rector) exacte wetenschappen. Sinds 1 augustus 1995 is Oosterlinck rector van de KU Leuven.

Daarbuiten is hij lid van de Academia Europaea, voorzitter van het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek en ex-voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad en de Vlaamse raad voor wetenschapsbeleid.

Het opmerkelijkst zijn echter de vele bestuursmandaten die de rector ook vandaag bekleedt. Niet zelden lagen zijn bevindingen mee aan de basis van verschillende van deze spin-offs en andere bedrijven.

De beroemdste namen in de portefeuille van de rector zijn ongetwijfeld het beursgenoteerde beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert, waar hij via basisonderzoek medeverantwoordelijk is voor de invoering van digitale technieken, en de beursgenoteerde spin-off Icos, waarvan hij oprichter is.

Icos ontwikkelt en bouwt visuele herkenningssystemen. Minder bekend is bijvoorbeeld Easics, dat advies en diensten levert bij het concipiëren en implementeren van elektronica- en micro-elektronicaprojecten. Eyetronics ontwerpt driedimensionale acquisitietechnologie om bewegende beelden te digitaliseren.

Oosterlinck is ook actief in LRD, Leuven Research & Development, dat 51 spin-offs overkoepelt, het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB), het Vlaams Instituut ter aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en natuurlijk Imec, het succesvolle en wereldwijd gerenommeerde Interuniversitair Micro-Electronicacentrum (Imec).

Die betrokkenheid bij bedrijven heeft de rector geen windeieren gelegd. On the record spreekt de rector niet graag over het eigen vermogen, maar het is een publiek geheim dat Oosterlinck door enkele geslaagde aandelenverkopen (Icos) meervoudig euromiljonair is. Toch vindt hij het ,,stilaan tijd om eens iets voor mezelf op te zetten. Tot nu toe heb ik vooral anderen rijk gemaakt.''