BRUSSEL -- De handelsrechtbank in Mechelen heeft de curatoren van SeghersBetterTechnology (SBT) gisteren de machtiging verleend om de failliete groep over te dragen aan het Singaporese Keppel Corporation. De raad van bestuur van Keppel moet wel nog het bod bekrachtigen.

Aan de handelsrechtbank zal het niet meer liggen. De curatoren mogen de onderhandelingen met kandidaat-koper Keppel uit Singapore afronden. De rechtbank behandelde gisteren de vraag vanuit de wetenschap dat de raad van bestuur van Keppel normaal gisteren het initiële ,,voorstel'' tot overname van Seghers zou bekrachtigen.

Of het ondertussen zover is, is onduidelijk. Gisterenavond 23 uur Singaporese tijd, was er nog altijd geen nieuws. Keppel had (nog maar eens) bijkomende informatie gevraagd en afgelopen weekend waren een curator en de ad interim manager van Seghers opnieuw naar Singapore afgezakt. Twee weken geleden waren ze daar ook al geweest. Vorige week had het bureau dat de audit bij Seghers had gedaan, ook al Keppel in de thuisbasis opgezocht om de nodige inlichtingen te verstrekken.

Het was gisteren nog onduidelijk of de nieuwste informatieronde voldoende was om een effectief bod van Keppel los te weken. In deze fase is er alleen nog maar sprake van een voorstel. Het dossier zit al tien dagen in deze fase. ,,We wisten dat de raad van bestuur nog groen licht moest geven. Zo'n overname is complex. We hebben er begrip voor dat enkele hindernissen genomen moeten worden. Dat geldt ook voor ons. Wij hadden de machtiging van de handelsrechtbank nodig'', zegt curator Luk Obbels.

De curatoren gaan er nog altijd van uit dat Keppel zijn voorstel zal hard maken. In het onwaarschijnlijke, maar theoretisch mogelijke scenario dat Keppel afhaakt, zullen de curatoren nog maar weinig vangen voor SBT. Dat maakt dat Keppel vandaag in een sterke positie staat. De waarde die er voor de curatoren nog inzit als ze nu nog onderhandelingen moeten starten met andere kandidaat-kopers, is in feite de ondergrens voor Keppel.

De banken-schuldeisers hebben vorige week al ingestemd met het voorstel van de Singaporese holding die voor 30 procent in handen is van Temasek. Keppel biedt op de activa van SBT, Seghers Water, Seghers Solids & Air, en Seghers Services & Machinery in Ruisbroek en Zele. Die laatste entiteit valt niet onder de jurisdictie van de Mechelse handelsrechtbank maar onder Dendermonde. Er werken nog ongeveer 300 mensen bij Seghers.

Voor Gentec en Genetics -- delen van de agropoot Seghers Genetics& Nutrition -- is er een bod binnen, zegt curator Jozef Dauwe in Dendermonde. Het bod komt van een Europese groep en wordt woensdagavond voorgelegd aan de schuldeisers. Voor Gentec en Genetics werken 42 mensen. Gentec doet onderzoek naar het fokken van topvarkens, Genetics houdt zich bezig met het kweken van veredelde varkens. Tot de agropoot behoren ook Oystershell en Vitamex. Die twee bedrijfjes werden eerder gered door een management buy-out.