BRUSSEL -- De Brusselse beurs bestaat niet meer. Sinds vandaag maakt ze, samen met de beurzen van Parijs en Amsterdam, officeel deel uit van de nieuwe beurs Euronext. De komst van de nieuwgeborene wordt gevierd met een groots evenement in Amsterdam.

De aandeelhouders van de Belgische en Franse beurzen konden nog tot woensdag hun stem uitbrengen over de fusie. Die werd met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. Gisteravond volgden de aandeelhouders van de Amsterdamse beurs.

De inwijding van de nieuwe beurs in Amsterdam -- in aanwezigheid van de voorzitters van verschillende grote bedrijven -- zal zonder twijfel in het teken staan van de eventuele uitbreiding van Euronext.

Al dagen wordt erover gespeculeerd dat Euronext de komende dagen een bod of een fusievoorstel gaat lanceren bij de Londense beurs (LSE), die stuurloos is na het opgeven van de fusieplannen met Frankfort.

De aandeelhouders van Euronext dringen daar ook op aan. De nieuwe beurs verhandelt ongeveer een kwart van de totale Europese beurskapitalisatie, maar dat vinden velen niet genoeg. De hoop is dat een alliantie met Londen ook de resterende grote Europese beurzen (Frankfort, Milaan en Madrid) in de armen van Euronext zou drijven.