NEW YORK (dpa, bloomberg) -- Bill Gates is enkele miljarden dollars armer geworden, maar hij is nog altijd de rijkste man van de wereld. Op de jaarlijkse ranglijst van het Amerikaanse blad ,,Forbes'' staat de medeoprichter van het softwareconcern Microsoft nog altijd bovenaan.

Forbes heeft het vermogen van de 44-jarige Gates becijferd op 63 miljard dollar, bijna 3.000 miljard frank tegen de huidige koers. Vorig jaar bezat hij nog 85 miljard dollar.

Dat zijn vermogen met 22 miljard dollar is geslonken, komt door de daling van de koers van de aandelen Microsoft, vooral na de antitrustzaak die het concern aan zijn broek heeft gekregen. Gates mag dan een stuk armer zijn geworden, zijn kapitaal is nog altijd even groot als bijvoorbeeld het bruto binnenlands product van Peru.

Tweede op de Forbes-lijst staat Lawrence J. Ellison, oprichter van Oracle. Zijn vermogen is in een jaar tijd verviervoudigd tot 58 miljard dollar. Enige tijd geleden mocht Ellison zich dankzij de koersstijging van zijn aandelen heel even de rijkste man ter wereld noemen. Vorig jaar stond Ellison twaalfde in de Forbes-lijst.

Forbes heeft de namen van de 400 grootste multimiljardairs en -miljonairs op een rijtje gezet. Met elkaar zijn ze 20 procent rijker dan een jaar geleden.