BRUSSEL -- De Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienerberger heeft haar filiaal Treibacher Industries voor 5,8 miljard frank verkocht aan de Duitse industrieel August von Finck. Wienerberger is voor 25 procent in handen van de Kortrijkse groep Koramic. Samen met Bank Austria controleert Koramic iets meer dan de helft van het kapitaal van Wienerberger.

De Oostenrijkse groep is op wereldschaal de belangrijkste producent van bakstenen en is voorts gespecialiseerd in buizen en leidingen. Daarnaast was Wienerberger actief in de productie van additieven voor metaallegeringen en recyclage van hoogwaardige materialen langs een 100 procent dochter, Treibacher Industries.

Vorig jaar leverde Treibacher met 576 personeelsleden, ondanks een sterker dan verwachte daling van de marktprijzen, een bijdrage van 3,3 miljard frank tot de omzet en van 592 miljoen tot de brutowinst van Wienerberger.

De verkoop van Treibacher is het sluitstuk van een concentratiestrategie die Wienerberger vier jaar geleden inluidde. Toen was nog meer dan een derde van het kapitaal van de groep geïnvesteerd in niet-kernactiviteiten. Nu is dat minder dan 1 procent.

Koramic houdt aan de verkoop een nettowinst (aandeel groep) over van ongeveer 500 miljoen frank. Een week geleden maakte Koramic een nettowinst bekend van 956 miljoen frank voor de eerste helft van het jaar. Dat maakt voorzitter Christian Dumolin optimistisch voor het hele jaar. Eerder had hij gewaarschuwd voor de effecten van de zwakke euro en de dure olie, ,,maar toen kon ik nog niets lossen over deze verkoop''.

Volgens Dumolin zijn Koramic en Wienerberger nu in staat tot forse overnames. Eind vorig jaar beschikte de Kortrijkse groep over een oorlogskas van 6 miljard frank. De jongste jaren kocht Koramic zich naar de top van de bouwmaterialenmarkt in diverse landen. Die strategie gaat onverminderd voort, maar Dumolin wou gisteren alleen kwijt dat er ,,de komende weken nog geen aankondiging komt van een overname.''