LONDEN (reuters) -- De recordrace van de ruwe olieprijs is sinds gisteren een item voor de Amerikaanse presidentskandidaten. De Democratische kandidaat Al Gore stopte alvast de verdere stijging van de olieprijs, met zijn oproep aan president Bill Clinton om de kraan van de strategische olievoorraad open te draaien.

De oproep van Gore viel niet in dovemansoren. Vanuit het Witte Huis kwam de mededeling dat de Amerikaanse president het voorstel bestudeert. Gore stelde voor om in verschillende stappen swap-overeenkomsten van telkens 5 miljoen vaten op te zetten.

Dergelijke politieke verklaringen volstonden om de ruwe olieprijs op de grondstoffenbeurzen van zowel New York als Londen te doen dalen. De prijs van de Brent Crude -- de belangrijkste prijsbarometer van de olie-industrie -- viel gisterenmorgen eerst meer dan een dollar terug. Maar in de vooravond had de ruwe olieprijs al een groot deel van dat dagverlies goedgemaakt. In de vooravond stond de Brent Crude met een peil van 33,45 dollar per vat amper 1 procent of 29 dollarcent lager dan de slotkoers van woensdag.

De strategische olievoorraad van de Verenigde Staten is 571 miljoen vaten groot. Deze nationale stocks werden opgezet na de olieboycot van de Opec-landen in het begin van de jaren zeventig. Totnogtoe werd de kraan van de strategische olievoorraad maar één keer opengezet, en dat was tijdens de Golfoorlog van eind 1990.