CORUS: Herfinanciering doet beleggers plezier - EUROTUNNEL: Boekt minder verlies - MARKS & SPENCER: Zoekt lening van 1,5 miljard - MERCK: Verkoop Fosamax helpt winst omhoog - 3M: Winst en omzet omhoog - NOVARTIS: Meer winst in halfjaar - VRANKEN MONOPOLE: Aankoop Pommery duwt verkoop omhoog


CORUS: Herfinanciering doet beleggers plezier
De notering van de aandelen van de Engels-Nederlandse staalproducent Corus gingen maandagmorgen met 7 % omhoog nadat het nieuws bekendraakte dat Corus een akkoord heeft met de huisbanken ABN Amro, Crédit Suisse en HSBC over een herfinancieringsoperatie. Het nieuwe krediet moet een lening vervangen die in januari 2004 afloopt.


EUROTUNNEL: Boekt minder verlies
De Frans-Engelse uitbater van de kanaaltunnel, Eurotunnel, boekte in de eerste jaarhelft van 2003 veel minder verlies dan in dezelfde periode vorig jaar, maar verwacht niet dat de jaarcijfers positief zullen zijn. Eurotunnel verloor 22 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar, tegen 138 miljoen euro vorig jaar.


MARKS & SPENCER: Zoekt lening van 1,5 miljard
De grootste kledingketen van Groot-Brittanië, Marks & Spencer, onderhandelt met de Citigroup en met andere banken (zoals BNP Paribas en Deutsche Bank) over het verkrijgen van een lening ter waarde van 1,5 miljard euro. Met dat geld wil Marks & Spencer zijn financiële dienstverlening uitbreiden, zoals de invoering van een eigen krediet- en klantenkaart.


MERCK: Verkoop Fosamax helpt winst omhoog
Merck, de tweede grootste farmaceutische producent van de VS, zag zijn kwartaalwinst 6,6 % stijgen, vooral dankzij de goede verkoopscijfers van het nieuwe geneesmiddel tegen botontkalking, Fosamax. De nettowinst steeg tot 1,87 miljard dollar. De omzet ging omhoog van 12,8 naar 13,3 miljard dollar. Het topgeneesmiddel voor Merck blijft de cholesterolbestrijder Zocor.


3M: Winst en omzet omhoog
3M, de producent van Post-it notablokjes, zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal stijgen tot 619 miljoen dollar, tegen 466 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzetcijfers bij 3M zijn gestegen van 4,16 tot 4,58 miljard dollar. In de afgelopen twaalf maanden noteerde het aandeel van merck 12 % hoger.


NOVARTIS: Meer winst in halfjaar
De operationele winst van de Zwitserse farmaceutische groep Novartis, de nummer drie in Europa, ging in de eerste zes maanden omhoog, met 16 %, tot 2,3 miljard euro. Novartis blijft bij de eerder gemaakte voorspelling dat 2003 een recordwinst gaat opleveren, ondanks de slabakkende markt. Een omzetgroei van 10 % in de geneemsmiddelenverkoop wordt aangehouden.


VRANKEN MONOPOLE: Aankoop Pommery duwt verkoop omhoog
Vranken Monopole, wereldwijd de zesde grootste champagneproducent, zag de verkoopscijfers in het eerste halfjaar met 42 % omhoog gaan, een gevolg van de overname van rivaal Pommery vorig jaar. Zonder Pommery (maar met de champagnemerken Heidsieck en Lafitte) ging de omzet 6,8 % omhoog. Winstcijfers werden niet bekendgemaakt.