De grootste Europese elektronicaproducent, Philips, heeft meegedeeld dat zijn halfgeleidereenheid wordt getroffen door de ,,verdieping'' van de groeivertraging in de sector. Dat deelde financieel directeur Jan Hommen gisteren mee op een conferentie in Barcelona. De afdeling halfgeleiders was afgelopen jaar de meest rendabele afdeling van Philips, goed voor 31 procent van de bedrijfswinst en 16 procent van de omzet.

Wereldwijd is de vraag naar halfgeleiders dit jaar al met 17 procent gezakt volgens het onderzoeksbureau Gartner Dataquest. Dat is een gevolg van de lagere vraag naar chips. Om die daling in de vraag het hoofd te bieden, hebben zowel Philips als concurrenten Ericsson en Siemens al duizenden banen geschrapt.

,,De recentste gegevens wijzen op een verdere daling van de vraag'', zei Hommen op een technologieconferentie georganiseerd door Credit Suisse First Boston. Philips is de derde fabrikant van halfgeleiders in Europa. Precieze cijfers over Philips gaf hij niet, maar hij maakte duidelijk dat Philips niet anders kan dan de daling in de vraag naar producten als mobiele displays en optische opslagcapaciteit voelen.

,,We zijn vastbesloten onze voorraden strikt onder controle te houden, ook als dat betekent dat we onze capaciteit niet optimaal benutten en als dat weegt op ons financieel resultaat.'' Hommen zei verder nog dat Philips ,,op het punt staat'' een beslissing aan te kondigen aangaande zijn verlieslatende mobilofoonactiviteit. Analisten verwachten dat Philips zal aankondigen te stoppen met de productie van gsm's.

Op 17 april deelde Philips al mee dat het verwacht verlies te lijden in het tweede kwartaal, het eerste verlies in drie jaar. Vast staat al dat 7.000 banen zullen verdwijnen, vooral in fabrieken waar mobilofoons, stereo's en computerschermen worden gemaakt.

De uitlatingen van Hommen duwden het aandeel Philips in de loop van de dag bijna 4 procent lager tot 36,81 euro.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.