Voor wie er nog aan twijfelde: beursindexen zijn tegenwoordig machtige dingen. De wijzigingen aan zijn beursindexen waarover indexleverancier MSCI afgelopen weekend meer details gaf, maakten in de hele wereld slachtoffers en winnaars.

In Azië was de Japanse beurs als geheel een winnaar, omdat het gewicht van Japanse aandelen in de MSCI-indexen minder afneemt dan algemeen verwacht. De Nikkei steeg met 2,2 procent. NTT Docomo steeg met 0,4 procent dankzij de (verwachte) opname in de MSCI-indexen. De Japanse chipbedrijven deden het ook goed, in anticipatie op een herstel van de sector.

Ook Hongkong en Korea wonnen bij de MSCI-herschikking. China Mobile werd 3,7 procent duurder tot 39,8 HK-dollar. Taiwan daarentegen verliest fors en zag zijn beursindex gisteren met 3 procent wegglijden. Chunghwa Telecom viel uit de MSCI-boot en zakte met 6,7 procent tot 63 dollar.

Europa kwam slechter dan verwacht uit de MSCI-herschikking, maar dat woog niet op tegen het optimisme over de te goedkope aandelen, vooral in de technologiesector. De Dow Jones Europe Stoxx 50 steeg met 0,6 procent tot 4.348 punten. De technologieaandelen deden er gemiddeld 2,3 procent bij.

De telecomfabrikanten lagen goed in de markt. Zo steeg Marconi met 3,4 procent tot 394 pence en Alcatel met 3,6 procent tot 34,59 euro. Ericsson ging zelfs 7,3 procent vooruit tot 73 euro. Een analist van Dresdner Kleinwort Wasserstein voorspelt dat de verliezen bij de mobilofoniedochter van Ericsson misschien al in december achter de rug zijn.

Heel wat slechter verging het British Telecom, dat 5,1 procent kwijtspeelde tot 458,5 pence. De telecomgroep geeft bestaande aandeelhouders de kans om in te tekenen op nieuwe aandelen, maar analisten vrezen dat dat nieuwe kapitaal op de koers zal drukken.

De mijnbouwgroep Anglo American kwam als winnaar uit het MSCI-verhaal. De toevoeging aan de indexen duwde het aandeel 6 procent hoger naar 1,24 pond. BMW verdwijnt uit de belangrijkste indexen en moest 1,1 procent prijsgeven tot 41,04 euro. Porsche daarentegen komt terecht in de Duitse MSCI-index, wat een winst opleverde van 3,9 procent tot 384 euro.

In Italië verloren de bankaandelen terrein na een negatief sectorrapport van Goldman Sachs. UniCredito verloor 2,3 procent tot 5,27 euro.

In Brussel verliep de eerste handelsdag op het nieuwe NSC-systeem zonder noemenswaardige problemen. De Bel-20 speelde 0,8 procent kwijt. Barco was de sterkste stijger, met 4,42 procent winst tot 53,2 euro.

Buiten de index verloor BarcoNet 6,9 procent tot 4,05 euro. Het aandeel verdwijnt op 31 mei uit de MSCI Belgium index. Dit heeft weliswaar niet te maken met de bredere MSCI-herwegingen, en was al vorige donderdag aangekondigd. Kinepolis werd 3,4 procent sterker tot 24,5 euro. Real Software ging liefst 10 procent hoger naar 6,38 euro.

Ook in Amerika leefden de technologieaandelen op n het vooruitzicht van een economisch herstel. De Nasdaq Composite steeg voor de vijfde dag op rij en liet tegen de middag een indrukwekkende winst zien van 3,5 procent, op 2.275 punten. De Dow Jones presteerde veel zwakker en noteerde slechts 7 puntjes hoger op 11.309 punten.

Palm werd ruim 10 procent duurder na een sterk aankoopadvies van UBS Warburg. Ook Walt Disney lag goed in de markt. Het entertainmentaandeel steeg met zo'n vijf procent dankzij de verwachting dat de oorlogsfilm Pearl Harbor een kaskraker wordt.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.