TURNHOUT -- Het gerecht in Turnhout onderzoekt de handel en wandel van Frans Van de Ven (61), eigenaar van het failliete wooncentrum in Olen. De speurders gaan na of de koning van Olen goederen uit zijn bedrijf ontvreemdde.

De curator vond grote gaten in de boekhouding van het wooncentrum. De inventaris van Van de Ven gaf aan dat de voorraad 154 miljoen frank waard was. Het makelaarskantoor Appelboom raamde de waarde van de stocks op hooguit 50 miljoen frank.

Aanvankelijk meldde Van de Ven dat hij een put maakte van 160 miljoen. De curator achterhaalde dat de zakenman 182 miljoen frank in het krijt staat bij leveranciers en 60 miljoen bij gelieerde vennootschappen. De RSZ en de belastingen hebben nog 32 miljoen van Van de Ven te goed. De totale schuldenberg beloopt 274 miljoen.

Van de Ven ging veertien dagen geleden op de fles. Inmiddels dienden al zeventig schuldeisers een vordering in. Curator Paul Van Rompaey schat dat zo'n 300 gedupeerde bedrijven bij hem komen aankloppen. Van de Ven ging in beroep tegen het faillissement. Hij wil dat zijn bedrijf een gerechtelijk akkoord krijgt. Het hof van beroep in Antwerpen stelde gisteren de zaak uit naar 5 juni.

Frans Van de Ven zit thuis in zijn villa aan Lammerdries te nagelbijten. ,,Een gerechtelijk onderzoek? Ik ben nog niet verhoord. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend'', zegt hij. ,,Ik zweer u dat ik geen goederen of bezittingen heb verduisterd. Ik had daar geen belang bij. We vroegen een concordaat aan. Ik wil morgen opnieuw beginnen. Ik pompte de laatste twee jaar 125 miljoen in de zaak.''

Voor eind oktober gaan zijn villa, die van zijn ex en die van zijn dochter tegen de vlakte. Van de Ven verkocht de huizen aan de nv Retail Invest. De vennootschap wil op de terreinen nieuwe winkels optrekken.