BRUSSEL -- Sirius Communications, een bedrijfje uit Rotselaar dat als eerste een chip ontwikkelde voor gebruik in de toekomstige UMTS-apparatuur, werd verkocht aan het Amerikaanse technologieconglomeraat Agilent Technologies. Onder de verkopers zit het beursgenoteerde telecombedrijf SAIT-Stento.

Sirius ontstond als spin-off van het interuniversitaire chipcentrum Imec en is één van de partners in de zogenaamde DSP-vallei, die in het Leuvense enkele bedrijven overkoepelt die actief zijn in digitale signaalverwerking. Het vijf jaar oude bedrijf haalde twee jaar geleden het nieuws met een programmeerbare chip voor UMTS-toepassingen (draadloze breedbandcommunicatie).

Nadat er verschillende overnamekandidaten waren opgedaagd, stelden we in februari Morgan Stanley aan als financieel adviseur, zegt mede-oprichter Kristoffel Mulier. ,,Een kapitaalverhoging zou geen probleem zijn geweest, maar de verkoop aan één partij kwam uit de bus als beste optie, omdat het de beste kansen gaf om onze technologie wereldwijd te verkopen.'' Daarbij kwam dat Agilent het er moeilijk mee had om afhankelijk te zijn van één klein bedrijf als leverancier.

De chiptechnologie van Sirius kan ook worden gebruikt voor toepassingen in satellietcommunicatie (GPS). ,,We zullen ook Amerikaanse en Japanse standaarden in één chip kunnen integreren. Dat is belangrijk, omdat je dan toestellen kan maken die wereldwijd functioneren'', zegt Mulier. ,,Daarnaast bezit Agilent heel wat complementaire multimedia-technologie, die op één en dezelfde chip zal worden geïntegreerd.''

Sirius blijft in Rotselaar gevestigd als een R&D-centrum van Agilent. Mulier verwacht dat het personeelsbestand van een goede 20 werknemers verder zal groeien.

De financiële details van de verkoop werden nog niet bekendgemaakt. Onder de verkopende aandeelhouders zitten Imec en de beursgenoteerde telecomgroep Sait-Stento, met 25,31 % van het kapitaal. Sait-Stento had het belang in Sirius gekoppeld aan een geplande investering in een communicatiesatelliet, maar die plannen werden vorig jaar opgeborgen.