BRUSSEL -- Adviseurs en advocaten moeten crisismanager Philippe Bodson helpen een weg te banen door het juridisch kluwen rond Lernout & Hauspie. General counsel en senior vice president Thomas Denys vormt met zijn 33 jaar één van de jongste adviseurs van Bodson. Deze voormalige advocaat profileert zich sinds half januari als Bodsons juridische rechterhand.

Advocaten van Liedekerke, Philippe Bodson en Thomas Denys hebben afgelopen weekend nog de laatste hand gelegd aan het herstelplan van Lernout & Hauspie. Denys, die op 27 april de juridische leiding had over de bijzondere aandeelhoudersvergadering, heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een opmerkelijk parcours doorlopen.

Hij maakte tussen 1992 en 1998 deel uit van de cel financieel recht van Philippe Ghekiere bij het vroegere Loeff Claeys Verbeke (LCV) en werkte mee aan de eerste beursgang op Nasdaq van een Belgisch bedrijf: Lernout & Hauspie.

Net voordat Ghekiere Loeff Claeys Verbeke verliet om partner te worden bij The Capital Markets Company (Capco), stapte Denys over naar de Lernout & Hauspie Investment Company (LHIC) waar hij de juridische rechterhand werd van Francis Vanderhoydonck die toen de Fortis Bank verliet. De LHIC werd opgezet als ambitieus investeringsfonds, maar de uitbouw ervan werd na een jaar stopgezet om het FLV Fund niet voor de voeten te lopen.

Sinds 16 januari is Denys general counsel en senior vice president van L&H. ,,Men belde me naar aanleiding van de vervanging van John Duerden als crisismanager. Het zou kunnen dat we je nodig hebben'', luidde het. Bodson wou iemand naast zich die het bedrijf kende en er op niet-emotionele manier naar keek. Denys voldeed aan die criteria. Hijzelf hapte toe omwille van ,,de kick van het crisismanagement, zijn beschikbaarheid en de kans om samen met iemand als Bodson te proberen L&H te redden.''

Mensen die hem kennen zeggen dat hij een intelligente jurist is die zich moeilijk laat vatten en niet bezwijkt voor legal harassment . De familie Baker, de groep Stonington en de banken werden tot nu toe ,,kort gehouden''.

Denys is master of law en heeft een postgraduaat financiën van de KU Leuven, is master in german law (Tübingen) en heeft een diploma advanced corporate finance van het Amsterdam Institute of Finance.