L&H
© mc
BRUSSEL -- Het taaltechnologiebedrijf L&H stelt de banken voor om een deel van hun schuldvordering om te zetten in aandelen van een nieuw op te richten vennootschap waarin de spraak- en taaltechnologie van L&H ondergebracht zou worden. De kleine schuldeisers zouden uitsluitend terugbetaald worden in cash, maar afstand moeten doen van een stukje van hun schuldvordering.

De advocaten van L&H hebben pas gisterennamiddag, net voor de sluiting van de griffie van de Ieperse handelsrechtbank, het herstelplan voorgelegd. Eerder op de namiddag werd de ondernemingsraad ingelicht. De schuldeisers krijgen het plan pas vandaag te zien, maar onder meer de banken zijn al in het bezit van het plan.

Dat plan, goed vijftig pagina's, oogt bij wijlen vrij technisch en bestaat uit twee grote delen: (reddings)voorstellen voor L&H en de verdeling van de koek. Er zijn twee grote toekomstscenario's die min of meer gelijkwaardig zijn: een uitverkoop van L&H of een gedeeltelijke terugbetaling in aandelen.

In het eerste geval praat men over een begeleide ontmanteling van L&H terwijl in het tweede scenario nog een technologiekern behouden blijft. Met name de spraak- en taaltechnologie zou ondergebracht worden in een nieuwe nv (Newco). In essentie gaat het om de afdelingen in Ieper, Wemmel en het vroegere Dragon.

L&H zou Newco een zo laag mogelijke kostenstructuur meegeven en het ook voorzien van een nieuw management -- met name een opvolger voor Philippe Bodson die, als er uitzicht is op continuïteit, de fakkel wil doorgeven. L&H zou proberen grote bedrijven uit zijn klantenkring te overtuigen een injectie te doen in Newco.

De banken zouden toch gedeeltelijk in cash terugbetaald worden via een garantie op Dictaphone en de verkoop van randtechnologie. De kleine schuldeisers worden uitsluitend in cash terugbetaald. Zij zijn voldoende talrijk om de stemming van 5 juni in goede banen te helpen leiden.