AMSTERDAM -- De stichters van Baan, het Nederlandse softwarebedrijf dat al een tijd in moeilijkheden zit, hebben vorig jaar hun participatie in het bedrijf afgebouwd van 20 tot 11 procent. Dat schrijft De Volkskrant in zijn weekendeditie. Volgens Het Financieel Dagblad werd de verkoop gestaakt toen de koers van het aandeel-Baan te sterk begon te dalen.

Het gebrek aan vertrouwen van de stichters zelf illustreert perfect de sfeer rond het bedrijf dat ooit probeerde het Duitse SAP, de nummer één op de Europese softwaremarkt, naar de kroon te steken. Baan werkte zich in 1995 in de kijker toen SAP er niet in slaagde software voor Boeing tijdig klaar te krijgen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer deed toen een beroep op Baan en dat contract verdrievoudigde de omzet van het Nederlandse bedrijf tussen 1994 en 1996 tot 388 miljoen dollar (17,5 miljard frank).

Toen Baan in 1995 naar de beurs stapte, was dat de grootste aandelenintroductie van het jaar na Netscape.In april 1998 piekte de koers van het bedrijf op 49 euro. Toen Baan enkele maanden later zijn twintigste verjaardag vierde, pakten de onweerswolken zich echter samen boven het bedrijf uit Barneveld. Baan slaagde er maar niet in het dozijn bedrijven dat tijdens de topjaren werd overgenomen, te integreren in een globale strategie. En net op dat ogenblik legde de Aziatische crisis een flink deel van de markt plat.

In 1998 werd het nog moeilijker. Een forse koersdaling noopte de overkoepelende holding Vanenburg ertoe zijn participatie in Baan terug te schroeven van 39 tot 29 procent. Volgens de banken vormden de aandelen geen voldoende tegengewicht meer voor de huizenhoge schulden van het bedrijf. Vorig jaar kreeg de reputatie van het bedrijf nog een deuk toen Vanenburg een boete van 25.000 gulden (457.000 frank) opliep omdat de resultaten niet op de reglementaire manier meegedeeld werden. In maart van dit jaar ten slotte besloot Fletcher International, een van de belangrijke externe aandeelhouders, zijn participatie te verminderen van 6,7 tot 1,69 procent.

Vrijdag zakte de koers van Baan naar 1,32 euro. Dat is 97 procent minder dan in april 1998.

Tot eind vorig jaar speculeerden analisten er nog op dat Baan erin zou slagen voldoende financiële middelen aan te trekken om herstructureringen te financieren en opnieuw rendabel te worden. Sinds dit jaar wordt alleen nog heil verwacht van een eventuele overname, en ook dat spoor begint de jongste weken twijfelachtig te worden. Hier en daar wordt al openlijk over een faillissement gesproken. Bij Baan was niemand beschikbaar voor commentaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig