TOKYO (ap) -- De Japanse autofabrikant Toyota gooit een nieuw wapen in de strijd om de veiligheid van automobilisten te verhogen: een auto die op voorhand weet wanneer hij gaat botsen.

Een radarsysteem ter grootte van een portefeuille, dat bevestigd is op de radiatorgrille, schat de afstand in tot voorliggende objecten. Wanneer de wagen ,,voelt'' dat hij gaat botsen, spant hij de gordels van de passagiers automatisch aan en gaat hij extra diep in de remmen.

Het systeem zal vanaf volgende maand beschikbaar zijn op de Lexus-modellen die in Japan verkocht worden. Bij de Toyota's die in de rest van de wereld worden verkocht, is het voorlopig niet verkrijgbaar. Ook over de prijs van het systeem repte de automaker nog met geen woord.

Mercedes bracht enkele maanden geleden al een soortgelijk systeem op de markt voor zijn S-klasse.

Op basis van een aantal parameters detecteert het systeem wanneer de wagen in de problemen komt en mogelijk op een crash afstevent. Daarop worden de voorzetels in een optimale positie gebracht en de gordels aangespannen om de klap in optimale omstandigheden op te vangen.