Het aandeel Canary Wharf bereikte gisteren een historisch hoogtepunt nadat de tweede Britse vastgoedgroep voor het eerst winst over een volledig boekjaar kon aankondigen. Begin jaren '90 stond Canary Wharf nog op de rand van het faillissement.

De winst voor belastingen beliep 54 miljoen pond, zo'n 3,5 miljard frank, daar waar het vorig boekjaar nog werd afgesloten met een verlies van 42,8 miljoen pond. Dit resultaat is te danken aan de stijgende huurinkomsten en aan de verkoop van afgewerkte gebouwen. De bedrijfswinst verviervoudigde tot 102 miljoen pond.

Canary Wharf, opgericht door Olympia & York van huidig voorzitter Paul Reichmann, kwam in zware moeilijkheden na de beurskrach in 1987 en kon slechts worden gered door tussenkomst van een groep banken. Veel kantoorruimte stond leeg. Maar de jongste maanden slaagde Canary Wharf er in enkele ronkende namen uit de Londense financiële en zakenwereld naar de Docklands te lokken.

Aan de dokken uit het Victoriaanse tijdperk ten oosten van Londen heeft Canary Wharf kantoren verhuurd of verkocht aan financiële groepen als Citigroup, Credit Suisse First Boston, Barclays Capital, Morgan Stanley Dean Witter en aan de Britse tegenhanger van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen. De huurprijzen halen 39 pond per vierkante voet, meer dan het dubbele van 10 jaar geleden. ,,Het is de enige plaats in Londen waar je nog eerste klasse kantoren kunt bouwen op een groot oppervlak'', aldus analist Alan Carter.

Ook de voltooiing van de Jubilee Line van de Londense metro heeft de aantrekkingskracht van Canary Wharf vergroot.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.