BRUSSEL -- Spraakmaker Lernout & Hauspie (L&H) verloor gisterenmiddag op Nasdaq ruim 15 procent van zijn beurswaarde. De koers staat al dagen onder aanhoudende druk. Waarnemers menen dat dit het gevolg is van de aanhoudende onzekerheid rond de Koreaanse verkopen van de groep.

Lernout & Hauspie en Real Software, twee Belgische ,,technologiewaarden'', hebben de jongste dagen allebei last van dezelfde factor: onzekerheid. Bij L&H wachten beleggers op duidelijkheid in verband met de verkopen in Korea. De auditgroep KPMG kreeg eind augustus de opdracht na te gaan of die wel berusten op realiteit. L&H poogde daarmee de kritiek te pareren die in de Wall Street Journal was verschenen.

,,Hoe langer het rapport op zich laat wachten, hoe meer de onzekerheid speelt en hoe meer beleggers verkiezen hun aandelen te verkopen'', zegt een analist. Door de onzekerheid zijn er tevens weinig kopers, wat betekent dat de vraagzijde opdroogt.

Net zoals bij Real Software is er bij L&H ook onzekerheid over de toekomstige resultaten. L&H heeft aangegeven de strategie bij te sturen en minder nadruk te leggen op licentieverkopen. De vraag is hoe dat op korte termijn gaat inwerken op de resultaten.

Het is niet uitgesloten dat er ook grote partijen hun aandelen verkopen, maar het verhandeld volume, niet zoveel hoger dan in andere maanden, geeft daar geen uitsluitsel over.

Feit is dat het huidige beursklimaat niet bepaald stabiel is. ,,Als je in een slechte markt te maken hebt met bijkomende twijfel, zakt de koers vrij snel door'', zegt een analist. Anderzijds waren bepaalde aandelen tot voor kort zo hoog gewaardeerd dat er nu ook sprake lijkt van een afstraffing voor overdrijvingen.

L&H haalde in maart nog een piek van 72,5 euro. De koers viel terug tot 34 euro op 24 augustus. Een dag later nam topman Gaston Bastiaens ontslag. Gisterennamiddag noteerde het aandeel al onder de 21 dollar. Daarmee houdt de L&H nog een beurswaarde over van zo'n 140 miljard frank. De koersstijging van de dollar tegenover de euro verzacht de pijn lichtjes.