BRUSSEL -- De informaticagroep Real Software speelde gisteren op de Brusselse beurs opnieuw 15 procent van zijn waarde kwijt en zakte tot 34 euro. De forse val van de afgelopen dagen brengt de positie van Real Software in de Bel-20 in de gevaarzone. Wie eind november bij de jaarlijkse herschikking uit de top-30 valt, verliest zijn Bel-20-ticket.

De aandelenkoers van Real Software stond ook gisteren opnieuw onder sterke druk. Bruno Tuybens, marktspecialist bij KBC Securities zei dat ,,onzekerheid'' de grootste factor was achter de koersval. Real Software maakte vorige donderdag halfjaarresultaten bekend die de markt maar moeizaam verteert. Verschillende beleggingsbladen als Beurstips, Swingtrend en Budget Week stuurden in een reactie negatieve adviezen uit.

Real Software verloor sinds de publicatie van zijn resultaten al bijna 40 procent van zijn beurswaarde. Dat betekent dat Real Software straks om 50 miljoen euro tot 100 miljoen euro kapitaal te plaatsen, het aandelenkapitaal eventueel met 20 procent moet verhogen en niet met 5 procent zoals het bedrijf vorige week aangaf.

Gisteren ging er zes euro of 15 procent van de koers af. Opvallend is dat de verkopen gebeuren bij aantrekkende volumes. Gisteren werden drie keer zoveel aandelen Real Software (147.000 stuks) verhandeld als het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden.

Door de sterke terugval lijkt de deelneming van Real Software in de lijst van 20 belangrijkste Belgische aandelen in gevaar te komen. Lidmaatschap van die index is belangrijk omdat veel beleggingsfondsen die schaduwen. Als een aandeel uit de index verdwijnt, geeft dat aanleiding tot sterke verkopen.

De jaarlijkse indexherziening gebeurt pas begin december op basis van de koersen van eind november. Beurskapitalisatie, kruisparticipaties en omloopsnelheid bepalen het lijstje. De regel is dubbel: Bel-20-aandelen die zo fel gedaald zijn dat ze uit de top dertig vallen, worden onverbiddelijk uit de Bel-20 gegooid. Omgekeerd duwen ,,kandidaat-deelnemers'' die door koerswinst in de top-15 horen, de zwakste er uit, ook als die op nummer 20 prijkt, zegt Vincent Van Dessel, directeur markten van de Brusselse beurs.

Veel overschot op het eerste principe heeft Real Software niet meer. Op 31 augustus (recentste lijst) nam Deceuninck Plastics met een beurskapitalisatie van 470 miljoen euro de dertigste plaats in. Real Software was toen nog goed voor de 21ste plaats (917 miljoen euro). Sindsdien is het aandeel bijna gehalveerd tot 515,86 miljoen euro. Het bedrijf de rode lantaarnpositie van IBA overgenomen.

Maar zelf als Real Software de jaarlijkse herschikking overleeft, is de rode lantaarnpositie een weinig benijdenswaardige positie. Als bierbrouwer Interbrew bij zijn beursgang aan alle voorwaarden voldoet, komt het aandeel onmiddellijk in de Bel-20 en sneuvelt het zwakste lid. Alleen is nog niet bekend wanneer Interbrew naar de markt komt en of het aan de voorwaarde van een vrij verhandelbare aandelenmassa van 25 procent van het kapitaal zal voldoen.