Een stabilisering van de langetermijnrente zorgde ervoor dat de rentegevoelige beurs van Brussel het gisteren beter deed dan beurzen uit omliggende landen.

De financiële waarden leverden de Bel-20 index de nodige steun: Fortis werd 1,71 procent duurder tot 32,8 euro, Dexia steeg met 0,78 procent tot 155,5 euro en KBC met 0,31 procent tot 48,1 euro. De grootste winst was weggelegd voor distributeur Colruyt, met 4,09 procent winst tot 45,8 euro. Ook Bekaert deed het goed, met 3,47 procent winst tot 49,15 euro.

Voor de aandeelhouders van Real Software wordt het kruis almaar zwaarder om dragen. Bij volumes die nog groter waren dan de voorbije dagen, speelde het aandeel 6 euro of liefst 15 procent kwijt, tot 34 euro.

Buiten de Bel-20 herstelde IPTE zich met 4,1 procent tot 27,9 euro. Omega Pharma steeg evenveel, tot 43,3 euro. Creyf's deed er 3,68 procent bij tot 32,95 euro. Bij de belangrijkste verliezers waren Ontex (min 4,26 procent tot 56,2 euro) en Systemat (3,74 procent omlaag naar 18,29 euro).

Op het groeisegment Euro.NM viel vooral de zware duik op van het vogelpark Paradisio, met tien procent tot 13,32 euro. Op Easdaq ging het aandeel van de spraaktechnoloog L&H alweer 6,39 procent lager naar 24,1 dollar. Keyware verloor 5,93 procent tot 6,35 dollar.

New York rekende gisteren met dezelfde duivels af als op maandag en dinsdag: de dure olie en de zwakke euro (dure dollar), die de rendabiliteit van het Amerikaanse bedrijfsleven aantasten. Ook de Nasdaq ging achteruit onder leiding van zwaargewichten als Microsoft, Sun Microsystems en Qualcomm.

Net als dinsdag krikten aankopen door grote Japanse beleggers de beurs van Tokyo op. De stijging van Nasdaq op dinsdag duwde ook de koersen van technologiebedrijven omhoog. Sony werd bijna vier procent duurder.

Ondanks de winst bij sommige technologieaandelen stond Frankfort in de namiddag op een klein procent verlies. Zwaargewicht RWE deed zijn duit in het zakje met een verlies van ruim 4 procent tot een goede 39 euro.

De slechte opening van de Amerikaanse beurzen en de aanhoudende stijgingen van de olieprijs bezorgden Parijs een klap van bijna twee procent. De CAC-40 zit nu terug rond de 6.400 punten, waarmee de winst van de late ,,zomerrally'' helemaal is weggeveegd. De telecomaandelen stonden onder druk, en de toerismegroep Accor verloor opnieuw 5,55 procent. De beleggers vrezen dat de groep zich te diep in de schulden zal steken voor de geplande aankoop van de Britse hotels van de groep Granada Compass.

In Amsterdam steeg de technologiesector tijdens het grootste deel van de dag, maar de slechte opening van Nasdaq duwde de koersen weer omlaag. Het ontbrak de markt aan richting en de AEX vlagde dan ook weinig veranderd af. Het kabelbedrijf UPC stond de hele dag onder druk en verloor 7,6 procent tot 23,74 euro. De beleggers maken zich zorgen over de hoge schuldenlast van het bedrijf.

Londen was met Parijs het grootste slachtoffer van het negatieve beurssentiment. De FTSE-100 verloor bijna twee procent en staat nu al 7,6 procent onder het jaarrecord van begin deze maand. Vooral de telecomsector stond donder druk.