Harry Potter, de leerlingtovenaar uit de boeken van de Britse auteur J.K. Rowling, heeft blijkbaar ook financiële toverkracht. Daarvan is men alleszins overtuigd bij Scholastic Corp, de Amerikaanse uitgever van de Harry Potter-boeken.

Het beursgenoteerde Scholastics, dat kinderboeken uitgeeft en ook actief is als multimediabedrijf, maakte gisteren bekend dat het in het eerste kwartaal van zijn boekjaar -- dat eindigt op 31 augustus -- nog maar 10,6 miljoen dollar verlies leed. Dat is nog steeds zo'n half miljard frank, maar minder dan de helft van de 23,6 miljoen dollar die in dezelfde periode van vorig jaar verloren werd. Tegelijkertijd verdubbelde de omzet bijna tot 362,1 miljoen dollar, ruim 17 miljard frank.

De resultaten waren een pak beter dan Wall Street verwacht had, en dat was allemaal te danken aan Harry Potter. Het eerste kwartaal van het boekjaar is traditioneel zwak voor Scholastics, omdat het grotendeels samenvalt met de zomervakantie. Maar de publicatie van Harry Potter and the Goblet of Fire , de vierde aflevering in de reeks, bracht daar dit jaar verandering in. Het boek -- met een oplage van 3,8 miljoen exemplaren de grootste eerste druk ooit -- werd gelanceerd op 8 juli met een grote mediastunt: het was verkrijgbaar om klokslag middernacht, en talloze boekenwinkels in de VS en Groot-Brittannië hielden daarom speciaal de deuren geopend. De beelden van massa's kinderen die, verkleed als Harry Potter, stonden aan te schuiven, zijn de hele wereld rondgegaan. Het gespecialiseerde magazine Publishers Weekly noemde het boek een week later al het snelst verkopende uit de geschiedenis. En de New York Times reageerde op het Harry Potter-fenomeen met de creatie van een bestsellerlijst voor kinderboeken.

Scholastics bracht in het afgelopen kwartaal niet alleen de hardcover-versie van het vierde Harry Potter-boek op de markt, maar ook de paperback van nummer drie, Harry Potter and The Chamber of Secrets . Samen brachten ze 90 miljoen dollar (4,23 miljard frank) op. In dezelfde periode van vorig jaar werden slechts voor 15 miljoen dollar Harry Potter-boeken verkocht. Scholastics verwacht dat Harry Potter over het hele boekjaar goed zal zijn voor 8 tot 10 procent van zijn omzet. Vorig jaar was dat maar 5 á 6 procent.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.