PARIJS (reuters) -- Air France mag zijn Concorde-toestel dat in New York aan de grond staat, naar Frankrijk overvliegen, maar zonder passagiers aan boord. Zelfs voorzitter Jean-Cyril Spinetta mag niet mee. Dat hebben de Franse luchtvaartautoriteiten beslist.

Sinds de ramp met een Concorde-toestel eind juli nabij Parijs moet Air France al zijn overblijvende Concorde-toestellen aan de grond houden. Op dat ogenblik stond één van de vijf andere Concordes van Air France in New York. Het toestel werd daar dagelijks onderhouden door een ploeg van zes Franse technici. Om economische redenen krijgt Air France nu toestemming om dat toestel naar Parijs te vliegen.

De vlucht moet binnen de vier weken gebeuren. Eerst moet nog toestemming worden gevraagd aan alle landen die worden overvlogen. Er is ook uitdrukkelijk gesteld dat er geen passagiers mee mogen, zelfs niet de voorzitter van Air France, Jean-Cyril Spinetta. Die had interesse getoond om mee te vliegen.

Niet onbegrijpelijk, want de kans dat dit de laatste vlucht wordt van de Concorde, is reëel. Het is economisch weinig zinvol om dure aanpassingen te ontwerpen en toe te passen op amper twaalf toestellen die twintig jaar of meer oud zijn.