BONN (dpa) -- Het gerecht in Bonn heeft woensdag in Duitsland en zijn buurlanden huiszoekingen laten uitvoeren tegen een internationaal opererende bende belastingontduikers. In België viel het gerecht op zes plaatsen binnen. In totaal werden 160 bedrijven, woningen, kredietinstellingen en andere plaatsen doorzocht.

Ook zes plaatsen in Nederland, tien in Zwitserland en vier in Oostenrijk kregen bezoek van het gerecht. Daarbij werden tussen 800 en 1.000 speurders ingezet.

Het gaat om de ontduiking van btw en het witwassen van geld, zei procureur Roland Wangen. Het gerecht, de politie en de belastinginspectie doorzochten een bedrijf in Troisdorf, nabij Bonn, waaruit alle Europese activiteiten vertrokken. De onderneming zou een schijnhandel met computers opgezet hebben. Vier van de 35 verdachten werden inmiddels aangehouden.

Volgens de beschuldiging zijn in een netwerk van bedrijven dezelfde producten meermaals verkocht geweest, waarbij ze ten slotte bij de eerste verkoper terugkwamen. Het ging daarbij steeds om onrechtmatige terugbetalingen van belastingen. De firma's hadden een zogenaamde ,,btw-carrousel'' opgezet, waarbij voor vele honderden miljoenen Belgische frank aan terugbetalingen werden geïncasseerd.