AMSTERDAM (anp) -- ING wil zijn Nederlandse dochterondernemingen flink reorganiseren. De bank-verzekeraar denkt erover de administratie-afdelingen van onder meer de Postbank en ING Bank en de verzekeringsmaatschappijen RVS en Nationale Nederlanden onder te brengen in een nieuwe organisatie.

De dochterondernemingen zouden vooral de functie van verkoopkanaal krijgen. Een woordvoerder van ING benadrukte woensdag dat het gaat om een voorlopig plan en dat definitieve besluiten nog niet zijn genomen. ,,Volgende week kunnen de kaarten heel anders geschud zijn.'' Het is volgens hem nog niet duidelijk wat de eventuele gevolgen voor het personeel zijn.

ING, dat in ons land de bank BBL controleert, denkt er ook over na om een personeels-bv op te richten voor al zijn medewerkers. Nu heeft het Nederlandse bedrijf 27 diverse juridische eenheden die mensen in dienst hebben. Dat levert veel administratieve rompslomp op.

ING streeft al langer naar meer efficiëntie om kosten te besparen. Binnen twee tot drie jaar wil het concern bij alle Europese dochterondernemingen eenzelfde computersysteem invoeren. Hierdoor kunnen de kosten in de hand worden gehouden. Omdat de Europese bedrijfsonderdelen in principe gelijke producten verkopen, kan de administratie van die producten veel efficiënter en goedkoper door gezamenlijke 'platformen' op te richten, meent ING.

De voorstellen volgen op de uitspraken van bestuursvoorzitter Ewald Kist tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus. ,,Wij leggen de lat hoger'', zei hij toen. Hij mikt op een jaarlijkse autonome groei van 12 procent, dus zonder overnames. Dat was in het verleden altijd 10 procent. De ondernemingsraden hebben zich nog niet gebogen over de plannen van het concern.