BRUSSEL (belga) -- De Waalse vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca wil zeven miljard frank extra investeren om zijn contracten met Airbus en Embraer te kunnen naleven. De investering, die 400 banen zou opleveren, maakt deel uit van een strategisch plan over vijf jaar dat volgende week wordt voorgelegd aan de raad van bestuur.

Het strategisch plan -- dat gisteren is bekendgemaakt -- voorziet ook een versnelde internationalisering. Sonaca, dat voor 95 procent van zijn productie afhankelijk is van de twee bovenvermelde opdrachtgevers, is daarvoor op zoek naar nieuwe partners en allianties.

Om de voorziene fondsen bijeen te krijgen, rekent afgevaardigd bestuurder Christian Jacqmin op de bijdrage van aandeelhouders en banken, die 5 van de gevraagde 7 miljard voor hun rekening zouden moeten nemen. De resterende 2 miljard zou de overheid moeten inbrengen.

De Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe liet er woensdag alvast geen twijfel over bestaan dat het Waals Gewest een ,,substantiële'' financiële bijdrage wil leveren. Over de omvang van de injectie kon hij echter nog niets kwijt aangezien het Waals parlement daarover moet debatteren.

Jacqmin benadrukte dat de gevraagde 7 miljard niet dient om putten te dempen. Het gaat Sonaca, dat onlangs nog een kleine productie-eenheid in Brazilië oprichtte, voor de wind. Vorig jaar groeide de omzet met 11,5 procent en dit jaar voorziet Jacqmin ,,een omzetgroei van meer dan 20 procent''.

De Waalse vliegtuigonderdelenbouwer uit Gosselies bij Charleroi is met 1.637 personeelsleden een van de belangrijkste werkgevers in het Gewest.