BRUSSEL -- Door de fors hogere aardgasprijzen en een stijging van de aardgasverkoop is de omzet van Distrigas tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 54 procent toegenomen. De toename van de nettowinst bleef beperkt tot 15,4 procent, maar overtreft wel de nettowinst over heel 1999.

België's enige gastransportbedrijf -- met de Belgische nutsgroep Tractebel als grootste aandeelhouder -- liet gisteren nog weten dat de nettowinst over heel 2000 evenwaardig gaat zijn aan de prestatie vorig jaar. Dat lijkt op een zwaar understatement , want met een nettowinst (aandeel van de groep) van 43 miljoen euro (1,73 miljard frank) overtreft Distrigas al het winstbedrag van heel 1999. Dat bedroeg 41,6 miljoen euro.

De omzet steeg tijdens de eerste jaarhelft van 905 miljoen euro (36,5 miljard frank naar 1.390 miljoen euro (ruim 56 miljard frank). Dat was vooral te danken aan de aardgasprijzen die in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 40 procent hoger lagen, vergeleken met de eerste semester van 1999. Voor de particulieren bleef de prijsstijging beperkt tot 19 procent.

Distrigas slaagde er bovendien in om zijn verkocht volume op te krikken. Het beursgenoteerde gasbedrijf verkocht 14 procent meer aardgas. Vooral de industriële klanten (plus 10,9 procent) en de verkoop aan buitenlandse klanten (plus 97,7 procent) nam toe. Distrigas verklaart deze vooruitgang aan de sterke economische conjunctuur en de goede concurrentiepositie vergeleken met andere energiedragers.