LONDEN (bloomberg, reuters) -- De ruwe olieprijs komt stilaan maar zeker in de buurt van de oorlogspiek van iets meer dan 40 dollar per vat van eind 1990. Gisteren werd bijna 38 dollar geboden op de Amerikaanse oliemarkt. In Europa en de Verenigde Staten gaan almaar meer knipperlichten branden.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde gisteren dat de stijgende brandstofkosten een schaduw werpen over de economische vooruitzichten. De Franse minister van Financiën, Laurent Fabius, gaat tijdens de bijeenkomst met zijn collega's van de zeven rijkste Industrielanden voorstellen om onmiddellijk gesprekken op gang te brengen tussen de Verenigde Staten, Europa en de Organisatie van Olieproducerende landen (Opec). Frankrijk is op het ogenblik voorzitter van de Europese Unie.

Eerder had de Amerikaanse president, Bill Clinton, al gezegd dat hij enkele dagen wil afwachten op welke manier de olieprijs reageert op de recentste productieverhoging door de Opec, vooraleer de kraan open te zetten van de Amerikaanse strategische oliereserve. Totnogtoe werd deze reserve nog maar één keer aangesproken: tijdens de Golfoorlog van eind 1990, begin 1991, toen de olieproductie in Irak en Koeweit stilviel.

De top van de Opec probeert ondertussen al sinds begin deze week de hoge olieprijs te ondergraven door almaar te herhalen dat haar leden nog voor een volgende meeting half november het productiepeil verhogen als de prijs niet terugvalt onder de 28 dollar per vat. Totnogtoe zonder enig resultaat.

De voorzitter van de Opec, Ali Rodriguez, verklaarde dat een prijspeil van 40 dollar per vat kan leiden tot het doorvoeren van noodmaatregelen. ,,40 dollar per vat creëert zonder twijfel een delicate toestand. Als daarna de prijs op dat peil blijft, dan hebben we te maken met een noodsituatie'', verklaarde hij.

Gisteren stuwden splinternieuwe cijfers over de lage petroleumreserves in de Verenigde Staten de ruwe olieprijs verder omhoog. Het American Petroleum Institute meldde dinsdagavond dat de stookolie- en dieselvoorraden in de Verenigde Staten bijna een kwart lager liggen dan in dezelfde periode van 1999. De grote vrees is dat de grootste olie-invoerder ter wereld tijdens de winter geconfronteerd gaat worden met een nijpend stookolietekort. De cijfers van de API voeden deze vrees.

Dat resulteerde woensdag in een nieuwe prijsopstoot van de ruwe olie op de Amerikaanse grondstoffenbeurs Nymex. Een vat olie werd 3,5 procent duurder en piekte gisterenavond op 37,8 dollar. Maandag was de prijs blijven steken op 37,15 dollar. Op de Londense grondstoffenbeurs klom de prijs van Noordzee-Brent 1,18 dollar of 3,5 procent tot 34,81 dollar per vat. Daarmee bleef de Brent maar een zucht verwijderd van het recordpeil van maandag.

Opec-voorzitter Rodriguez beklemtoonde woensdag nog maar eens dat speculatie een grote rol speelt in de huidige recordrace. De Opec wijt de hoge prijzen verder aan de zware energiebelastingen en de beperkte capaciteit van de raffinaderijen omdat de jongste jaren de oliemaatschappijen hun investeringen hebben teruggeschroefd.