© Firmin De Maître
LONDEN -- De ruwe olieprijs piekt voor een keer zonder dat een oorlog of zelfs maar een oorlogsdreiging de oliebevoorrading van de westerse wereld hypothekeert. Met bijna 38 dollar voor een vat ruwe olie worden de oorlogenrecords stilaan bedreigd. De piek tijdens de Golfoorlog van 1990 lag maar iets boven de 40 dollar per vat.

Ondertussen gaan in Europa en de Verenigde Staten almaar meer knipperlichten branden. Het Internationaal Monetair Fonds spreekt waarschuwende taal en Frankrijk, voorzitter van de Europese Unie, dringt aan op overleg met de Verenigde Staten. De voorzitter van de Opec, Ali Rodriguez, verklaarde gisteren dat een prijspeil van 40 dollar per vat noodmaatregelen onvermijdelijk maakt.

Gisteren stuwden cijfers over de lage petroleumreserves in de VS de ruwe olieprijs verder omhoog. Het voedde de vrees dat de VS afstevenen op een stookolietekort tijdens de wintermaanden.

Het resulteerde in een nieuwe prijsopstoot van de ruwe olie op de Amerikaanse grondstoffenbeurs Nymex. De olieprijs werd 3,5 procent duurder en piekte gisterenavond op 37,8 dollar per vat. Maandag was de prijs blijven steken op 37,15 dollar per vat. Op de Londense grondstoffenbeurs bleef de Brent -- de belangrijkste barometer van de olie-industrie -- een zucht verwijderd van het recordpeil van maandag.