De boeren betoogden gisteren al bij minister Dua
© belga
BRUSSEL -- Boze boeren komen vandaag en morgen overal in Vlaanderen op straat uit protest tegen het ,,falende landbouwbeleid'' en het uitblijven van compensaties voor de hoge stookolieprijzen. Tientallen colonnes van landbouwtractoren zullen voor grote verkeershinder zorgen, en dat amper een week na de wegblokkades van de truckers.

Premier Guy Verhofstadt heeft de landbouworganisaties -- Boerenbond en ABS -- gisteren strikte veiligheidsrichtlijnen voor de acties meegegeven. De regering wil vermijden dat het tot urenlange wegblokkades komt door tractoren, zoals vorige week het geval was met vrachtwagens.

Autosnelwegen mogen niet bezet worden en toegangswegen tot grote steden evenmin. De protestacties moeten beperkt zijn in de tijd en hulpdiensten moeten altijd doorgang krijgen.

Premier Verhofstadt zegt in ,,alle nodige en proportionele maatregelen te voorzien om het vrij verkeer van goederen en personen te garanderen''. De rijkswacht adviseert nochtans om het autogebruik ,,zoveel mogelijk te vermijden''.

De Boerenbond heeft zijn actieprogramma voor vandaag met militaire precisie opgesteld en zegt ,,alle informatie hierover aan de politiediensten te hebben doorgegeven''. Het gaat om tientallen kleine en grotere acties: vooral filterblokkades, langzaamaanritten met tractoren en ,,bezoeken'' aan gemeente- of provinciehuizen.

In Limburg komt er onder meer een filterblokkade op de steenweg Diest-Hasselt en zijn er acties op de ring van Tongeren. In het Hageland en het Pajottenland zijn er lokale acties, met zwaartepunt in de driehoek Grimbergen-Asse-Ternat.

In Oost-Vlaanderen zijn er acties in Lokeren, Beveren en Sint-Niklaas en valt er veel verkeershinder te verwachten in en om Gent: vanaf 12 uur vinden daar langzaamaanacties plaats op de kleine ring en de toegangswegen.

In West-Vlaanderen worden acties aangekondigd op strategische verkeerspunten in Ieper, Brugge, Ardooie, Waregem en Kortrijk, van 10 tot 16 uur. In Antwerpen dreigt er verkeerschaos in de binnenstad, want er rijdt vanaf 10.30 uur een protestcolonne naar het provinciehuis.

ABS verzamelt morgen, vrijdag, in Diksmuide, Oudenaarde en Lochristi. En een delegatie trekt met de trein naar het Martelaarsplein in Brussel, naar de Vlaamse kabinetten.

De boerenorganisaties hadden gisteren overleg met de Vlaamse minister van Landbouw, Vera Dua. Die stelde voor om de hoge stookolieprijzen voor groenten- en sierteeltbedrijven te compenseren door 50% staatswaarborg en 5% rentesubsidies te geven op overbruggingskredieten voor boeren in financiële moeilijkheden. Voor Boerenbond en ABS was dat aanbod ,,onvoldoende''.

Naast een stookolievergoeding eisen de boeren ,,de onmiddellijke betaling van dioxinevergoedingen, subsidies voor een vrijwillige afbouw van de veestapel en een oplossing voor zonevreemde landbouwbedrijven''.