De omzet van de Belgische zuivelindustrie is in 2002 met ongeveer 9 procent gedaald tot 3,3 miljard euro. De afname is uitsluitend toe te schrijven aan de lagere melkprijzen. Dat heeft secretaris-generaal Renaat Debergh gezegd tijdens de algemene jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).

Na twee jaar van stijgende melkprijzen was er in 2002 een daling door de zwakke zuivelmarkt. De gemiddeld uitbetaalde melkprijs daalde met 8,2 procent tot 28,41 euro per 100 liter. ,,Voor dit jaar zijn er nog geen tekenen van herstel, zelfs niet voor het najaar,'' zegt Debergh.

Op de wereldmarkt is er een prijsherstel merkbaar, maar enkel in dollar. ,,De dure euro maakt het de Europese zuivelexport lastig,'' zegt hij. De toename van het kaasverbruik in de EU (totaal: 7,1 miljoen ton) viel in 2002 terug tot 0,7 procent, maar de uitvoer buiten de zone nam toe. Meer dan de helft van de 116 miljard liter melk die in 2002 aan de zuivelindustrie werd geleverd, wordt onder de vorm van kaas in de EU verbruikt. (belga)