BRUSSEL -- Aliaxis, het pas gevormde bedrijf dat de buizendivisie van de voormalige Belgische bouwmaterialengroep Etex overkoepelt, heeft een bod uitgebracht op het Australische beursgenoteerde bedrijf Milnes Holdings, waarvan het al een kwart bezat. De uitkoop zou zo'n 22 miljoen euro kosten.

Met een biedprijs van 1,3 Australische dollar per aandeel overtroeft Aliaxis een vijandig bod van Iplex Pipelines Australia, dat 1,15 dollar bood. Milnes Holdings was gisteren op de beurs van Sydney 1,35 dollar waard. Het management van het Australische bedrijf stemde in met het Belgische bod.

De Etex-groep stapte drie jaar geleden in het Australische bedrijf, dat voornamelijk pvc-buizen maakt. Toen werd 1,15 dollar per aandeel betaald. Via aankopen op de beurs dreven de Belgen hun belang nadien op tot zo'n 25 procent.

Om de resterende aandelen in handen te krijgen, moet Aliaxis tegen de huidige voorwaarden zo'n 39 miljoen Australische dollar (22 miljoen euro) betalen. Dat is niet veel minder dan de 25 miljoen euro die de groep opstrijkt met de verkoop van haar Britse pijpleidingen activiteiten aan het Amerikaanse Crane. Die transactie werd amper een week geleden bekendgemaakt.

De Etex-groep maakte de jongste maanden werk van een reorganisatie en stroomlijning van de verschillende belangen. Deze week nog keurden de aandeelhouders een nieuwe groepsstructuur goed waarbij de voormalige Etex-groep werd opgedeeld in twee bedrijven: Aliaxis omvat de activiteiten in buizen en sanitair (Aliaxis), terwijl de traditionele bouwmaterialen verder onder de naam Etex Group door het leven gaan.