© belga
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- Misnoegde festivalgangers die tijdens het weekeinde van 28 tot 30 juni naar het rockfestival van Werchter trekken, zijn op het Internet een petitieactie begonnen tegen de aangekondigde staking door de spoorwegvakbonden op 30 juni. Vrijdagnamiddag hadden zich al 884 jongeren gemeld die per spoor naar Werchter gaan. Ze kregen vrijdag de publieke steun van alle politieke jongerenorganisaties.

Het initiatief voor de petitieactie is uitgegaan van drie tieners. Ze sturen elke steunbetuiging op hun website afzonderlijk per e-mail naar de vakbonden.

,,We willen dat er een betaalstaking komt in plaats van het treinverkeer stil te leggen. Dan wordt alleen de directie getroffen en raken de festivalgangers op een milieuvriendelijke manier thuis'', aldus de 17-jarige Bert Vandekendelaere aan het persagentschap Belga.

De christelijke spoorwegvakbond vraagt begrip voor de staking ,,omdat er 10.000 jobs bij de NMBS op de helling staan''. ACV-Transcom noemt ook de weigering van de organisatoren van Rock Werchter om financieel bij te dragen tot het inleggen van extra treinen na de optredens als argument. ,,We kregen bij de NMBS te horen dat er niets speciaals voorzien was en daarom hebben wij er als vakbond ook geen rekening mee gehouden bij het vastleggen van de stakingsdatum.''

Op maandag 23 juni zullen delegaties van alle politieke jongerenorganisaties een protestactie voeren aan de kantoren van de spoorbonden. Dergelijke krachtenbundeling van de jongerenafdelingen van Spirit, SP.A, N-VA, VLD, CD&V en Agalev is zeldzaam. De jonge politici zijn niet te spreken over de staking van het spoorwegpersoneel ,,waardoor 20.000 festivalgangers maandagmorgen niet thuis geraken met de trein''. Ook zij pleiten voor een betaalstaking.

De spoorwegvakbonden spraken zich vrijdag positief uit over het voorstel van NMBS-bestuurder Karel Vinck om als waarnemer te worden opgenomen in de raad van bestuur van de NMBS. Volgens Vinck was de beslissing om de bonden uit de raad te bannen ,,dom'' (DS 20 juni)

De twee vakbondsleiders, Michel Bovy en Roger Van Hove, vinden zo'n terugkeer ,,niet meer dan normaal'' Ze benadrukken dat het geen invloed zal hebben op hun kritiek op het ondernemingsplan Move 2007 van Vinck.

Bij de liberale spoorvakbond VSOA, die vroeger ook al niet in de raad van bestuur zat, is de terugkeer van de vakbonden in de raad van bestuur van de NMBS ,,geen prioriteit''. VSOA Spoor is geen vragende partij om lid te worden van de raad, maar wil ,,niet worden gediscrimineerd''. Petitie Rock Werchter: http://users.pandora.be/puca/petitie.htm