BRUSSEL -- Onze landgenoot Michel Vanden Abeele krijgt tijdelijk de leiding over Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Eurostat wordt momenteel verlamd door een schandaalsfeer. Topambtenaren worden ervan verdacht systemen te hebben opgezet om op grote schaal belastinggeld af te wenden.

Het Europees Parlement is ontstemd over de wijze waarop de Europese Commissie omspringt met wat volgens sommigen het grootste fraudeschandaal is sinds de val van de vorige Commissie onder Jacques Santer.

Dat bleek afgelopen week toen drie EU-commissarissen ondervraagd werden door de Commissie Begrotingscontrole (Cocobu) van het Europees Parlement. De Europese Commissie beloofde dat de Internal Audit Service tegen oktober 400 contracten, die Eurostat tussen 1999 en 2002 afsloot, tegen het licht zal houden. Begin juli komt Olaf, de Europese antifraudedienst, met een rapport over de verantwoordelijkheid van de topambtenaren van Eurostat. Dan zullen Olaf-directeur Franz-Hermann Brüner en de secretaris-generaal van de Commissie, David O'Sullivan, over de Eurostat-affaire worden ondervraagd door Cocobu.

Herbert Bösch, Oostenrijks Europarlementslid en fraude-rapporteur van de Cocobu: ,,De Europese Commissie reageert op de aloude manier op deze zaak: men belooft nieuw onderzoek en hoopt dat tijdens de zomervakantie de storm gaat liggen. Zo hopen ze hun vel te redden. Vergeet het! Er zullen nieuwe elementen aan het licht komen''.

Bösch is ook boos omdat hij geen onderhoud kon krijgen met de nieuwe interim-directeur-generaal van Eurostat, Michel Vanden Abeele: ,,Hij moet de situatie bij Eurostat rechtzetten, maar is slechts voor enkele uren per week benoemd. Dat is toch niet serieus?''