De Zweedse fabrikant van persluchtmachines, Atlas Copco, heeft zijn eerdere positieve vooruitzichten bijgesteld en is van plan de personeelsafslanking in de VS voort te zetten. Prompt na de aankondiging verloor het aandeel 12 procent. Het is vooral de verhuur van materieel in de VS die tegenvalt. Daardoor zullen de opbrengsten over het eerste kwartaal niet hoger liggen dan die over dezelfde periode vorig jaar.

Atlas Copco schrapte in zijn verhuurafdeling al 500 banen en is van plan er nog eens zo veel te schrappen. De verhuurafdeling is bijna uitsluitend in de VS actief en daar had ze de afgelopen maanden te lijden onder de sputterende economie en het slechte weer.

Atlas fuseerde zijn twee verhuurafdelingen -- Prime Service en Rental Service -- in januari jl. tot een nieuwe afdeling. Daardoor verdween al de helft van het aantal te schrappen banen.

,,We zullen meer doortastende maatregelen moeten nemen om terug op het goede spoor te komen'', verklaarde gedelegeerd bestuurder Giulio Mazzalupi in een mededeling. De verhuurafdeling groeide de voorbije jaren sneller dan de rest van het bedrijf door de groeiende trend bij bedrijven om materieel liever te huren dan te kopen.

In het eerste kwartaal van vorig jaar boekte Atlas een nettowinst van 586 miljoen kroon, ruim 2,5 miljard frank, en 64 procent meer dan in dezelfde periode 1999.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.