MILAAN (reuters, bloomberg) -- In een brief aan het Italiaanse persbureau Ansa eist een ontgoochelde belegger de ontvoering op van het lijk van de vorig jaar overleden Enrico Cuccia, een legendarische Italiaanse topbankier. Hij zegt het lijk terug te zullen bezorgen als de index van de Milanese beurs opnieuw op 50.000 punten staat. De index eindigde gisteren op 37.829 punten;

De diefstal van de lijkkist van Cuccia werd vrijdag ontdekt. Hij lag begraven op een klein kerkhof in de buurt van het Lago Maggiore. Enrico Cuccia stond veertig jaar lang aan het hoofd van de machtige zakenbank Mediobanca, die betrokken was bij alle belangrijke operaties in het Italiaanse bedrijfsleven. Hij wordt beschouwd als de peetvader van het Italiaanse kapitalisme. Cuccia overleed vorige jaar op 92-jarige leeftijd.

De politie ging ervan uit dat de ontvoerders van het lijk uit waren op een losgeld. Maar in een brief aan het Milanese kantoor van het persbureau Ansa eist een teleurgestelde anonieme belegger de ontvoering op. ,,Het is een symbolische daad'', zegt hij. ,,Cuccia was een van de personen die het meest hebben bijgedragen tot mijn financiële problemen.'' De briefschrijver zegt de voorbije jaren nagenoeg heel zijn vermogen te hebben verloren op de Milanese beurs.

Hij zegt het lijk pas te zullen terugbezorgen wanneer de Milanese beursindex, de Mib30, opnieuw op 50.000 punten staat. De index eindigde gisteren op 37.829 punten. Het is van maart vorig jaar geleden dat de Mib30 nog de 50.000 punten heeft gehaald.

Het Italiaanse gerecht neemt de opeising ernstig, maar houdt ook rekening met andere mogelijkheden. De politie zegt ook brieven te hebben ontvangen van andere groeperingen, onder meer van werklozen, die de verantwoordelijkheid voor de diefstal claimen.