De Nederlandse halfgeleiderfabrikant Philips Electronics kondigde dinsdag aan dat de zwakke economische groei in de VS en de algemene malaise in de technologiesector de resultaten negatief zullen beïnvloeden. Niettemin maakt Philips Electronics zich sterk dat zijn resultaten over het hele jaar vijf procent boven die van de totale chipmarkt zullen liggen.

Dat de chipafdeling van Philips het moeilijker zou krijgen, is geen verrassing na de resem winstwaarschuwingen van concurrenten, maar analisten toonden zich verrast dat ook de componentenafdeling in de klappen deelde. Het aandeel Philips zakte in de ochtendhandel meer dan drie procent.

Philips, de derde grootste chipfabrikant in Europa, maakte gisteren bekend dat de bedrijfswinst over het eerste kwartaal allicht met 10 procent zal dalen, bij een omzetstijging van 7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2000.

In zijn mededeling gisteren liet Philips verder weten dat ook de divisies componenten en consumentenelektronica over het eerste kwartaal negatieve resultaten zullen voorleggen. ,,Ik had wel verlies verwacht in de consumentenafdeling als gevolg van de vertragende gsm-verkoop. Het verlies in de componentenafdeling daarentegen is ontgoochelend'', zei analist Bert Siebrand van SNS Securities. ,,Alles samen is het dus slechter dan verwacht, ook al had de markt zeker een of andere waarschuwing verwacht.''

De componentenafdeling leed eveneens onder de dalende verkoop van pc's. Eerder al had Philips laten weten dat het moeilijk zou zijn de verkoop van gsm's op te voeren tot 20 miljoen stuks, tegenover 13,5 miljoen afgelopen jaar. ,,We zullen de doelstelling niet halen, maar een nieuw cijfer hebben we nog niet'', zei woordvoerder Ben Geerts.

Gelukkig voor de Nederlandse elektronicareus zouden de resultaten in de afdelingen licht, huishoudtoestellen en medische systemen wel beter zijn dan vorig jaar. Philips maakt zijn kwartaalresultaten op 17 april bekend.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.