BRUSSEL -- Het noodlijdende spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) staat op het punt om een belangrijk probleemdossier af te ronden. Als de rechtbank daar toestemming voor geeft, wordt een slepende rechtszaak met de Amerikaanse auto-onderdelenfabrikant Visteon geklasseerd. L&H zou ook 13,1 miljoen dollar (590 miljoen frank) cash binnenhalen.

De betwisting met Visteon, een belangrijke toeleverancier van de Amerikaanse auto-industrie, gaat terug op een samenwerkingsovereenkomst die beide bedrijven in april vorig jaar afsloten. Het was de bedoeling een joint venture op te richten om spraaktechnologie in auto's te integreren.

Beide bedrijven raakten het echter niet eens over de voorwaarden van de inbreng van de L&H-technologie, waarop Visteon naar de rechter trok om een schadevergoeding te eisen. De joint venture werd nooit opgericht.

L&H meldde gisteren dat dan toch een voorlopige minnelijke schikking bereikt is. Daarin is sprake van de overdracht van L&H's C-Rec- en SDX-technologieën aan Visteon. Het gaat om technologie die werd ontwikkeld door Dragon, het Amerikaanse spraaktechnologiebedrijf dat vorig jaar in handen kwam van L&H. Dragon sloot al in 1997 een contract af om de technologie ,,op maat'' van Visteon te maken. De verkoop zou L&H onder meer 13,1 miljoen dollar broodnodige cash opleveren.

De Amerikaanse handelsrechter moet de overeenkomst wel nog goedkeuren, aangezien L&H in de VS onder een gerechtelijk akkoord werkt.

Minstens even belangrijk is dat Visteon in dat geval afziet van alle verdere juridische claims.