AMSTERDAM (bloomberg) -- De Nederlandse telecomgroep KPN gaat voor 2 miljard euro, iets meer dan 80 miljard frank, obligaties met een looptijd van meer dan één jaar uitgeven. Daarmee wil het bedrijf een deel van zijn torenhoge schuld terugbetalen.

Een deel van het geld zal worden gebruikt om obligaties te betalen die in juni vervallen, aldus woordvoerder Bram Oudshoorn. Hij weigerde te preciseren hoeveel precies naar schuldaflossing zal gaan. De rest van het geld wordt aangewend voor ,,normale bedrijfsvoering''.

De schulden van KPN zijn opgelopen tot 22 miljard euro, te vergelijken met een beurswaarde van 15 miljard euro. Dat is een gevolg van overnames en de aankoop van licenties voor snellere, draadloze internettoegang. Het geval van KPN is exemplarisch voor veel telecombedrijven. Gezien hun groeiende schulden zien ze zich verplicht op hun nieuwe obligaties hogere rendementen te bieden om nog investeerders aan te trekken.

ABN Amro, Barclays en Crédit Suisse First Boston zullen de obligatie-uitgifte begeleiden.

France Télécom brak eerder deze maand het record inzake uitgifte van schuldtitels door bedrijven met een uitgifte van in totaal 16,4 miljard dollar. British Telecom had in januari al voor 9,1 miljard dollar schuldbewijzen uitgegeven.


Halfweg
Met 2 miljard euro is KPN volgens analisten nog maar halfweg in de dekking van zijn financieringsbehoeftes dit jaar. Toch plant KPN niet onmiddellijk nog een uitgifte. De rest van de obligaties die dit jaar vervallen, wil KPN betalen met de verkoop van activa en de beursgang van KPN Mobile, de mobilofoniedochter.

De voorbije twaalf maanden is de beurskoers van de telecombedrijven gemiddeld met 60 procent gedaald, hetgeen de mogelijkheid om geld binnen te krijgen via verkopen flink heeft beperkt. KPN verloor de voorbije twaalf maanden 80 procent van zijn beurswaarde, maar gisteren klom het aandeel toch weer met 1,7 procent.