Alan Greenspan
©ap
WASHINGTON -- De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, heeft haar richtinggevende kortetermijnrente met een half procentpunt verlaagd tot 5 procent. Wall Street reageerde teleurgesteld, de koersen doken omlaag. De dollar verloor tegenover de euro.

De renteverlaging was al wekenlang ingecalculeerd door de financiële markten. Een minderheid van analisten had zelfs een verlaging met driekwart procentpunt voorspeld, tot 4,75 procent. Fed-voorzitter Alan Greenspan liet zich niet tot zo'n primeur verleiden.

De Amerikaanse kortetermijnrente werd in januari al met een procentpunt verlaagd en staat nu slechts 25 basispunten hoger dan het overeenkomstige tarief van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel de signalen toenemen dat de economische groei ook in de eurozone afneemt, nam de ECB nog niet haar toevlucht tot het rentewapen. De markt verwacht wel dat dit tegen volgende maand zal gebeuren.

Het bijna wegwerken van de ,,rentekloof'' tussen Europa en de Verenigde Staten zou in principe in het voordeel van de euro moeten spelen, ook al omdat de economie in de eurozone het totnogtoe beter deed dan in de Verenigde Staten. De afgelopen dagen was de euro onder de drempel van de 90 dollarcent gezakt. Na de renteverlaging, gisteravond, tekende de dollar alvast een verlies op tegenover de euro. De euro noteerde op 0,9084 dollar.

De grote klappen vielen, alweer, op Nasdaq. Overdag was de index vol technologieaandelen licht gestegen, maar onmiddellijk na de bekendmaking van de ,,verwachte'' renteverlaging dook de Nasdaq fors in het rood. Bij sluiting noteerde hij op 1.857,42 (-4,81 procent). Ook de Dow Jones, de index met bedrijven uit de meer traditionele sectoren, moest omlaag tot 9.720,17 (-2,40 procent).

,,Er heerst teleurstelling dat de Fed niet agressiever is en een verlaging met 75 basispunten doorvoerde'', zei Barry Hyman van Weatherly Securities.