BRUSSEL -- Het dreigement van RedAttack om de sites van banken te kraken zal, zelfs indien het mislukt, heel wat reacties losweken. Hoeveel nachten de beveiligingsexperts ook doorwerken, heel wat surfers zullen opnieuw twijfelen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van het Internet. Naarmate de elektronische handel aan belang wint, wordt dat voor de bedrijven steeds schrijnender.

Acties van hackers, en vooral de regelrechte aanvalsgolf op wereldberoemde e-commercesites vorige week, doen het wereldwijde web er steeds meer uitzien als een wereldwijd wilde Westen. Het FBI heeft zich alvast een elektronische sheriffsster opgespeld.

Computerinbrekers zijn vorige zomer in België beroemd geworden met RedAttack. Hij slaagde erin binnen te dringen bij onder meer de Generale Bank en internettoegangsleveranciers Skynet en PlanetInternet.

In tegenstelling tot doorsnee hackers, verkoos RedAttack zich bekend te maken. Frans Devaere wilde publiekelijk de strijd aanbinden tegen de gevaren en misbruiken van het Internet.

Dat was niet naar de zin van de erg gesloten hackergemeenschap. Zij waren niet opgezet met de massale media-aandacht voor de ,,flauwe'' inbraken van RedAttack en zouden eens laten zien wat échte hacking was. In september moest DNS, de organisatie die de Belgische domeinnamen op het Internet beheert, bijvoorbeeld in zeven haasten zijn site sluiten na een geslaagde inbraak.

Eind september werd de toon grimmiger en daagde een kraker op die dreigde het land zonder stroom te zetten en telefoonnummers bekend te maken. Deze hacker hield vast aan de anonimiteit, een ongeschreven code die RedAttack had geschonden. ,,Een schande. Bovendien weegt wat hij deed in hackerskringen absoluut niet zwaar. Daarom neem ik zonder scrupules zijn schuilnaam over. Ik ben de 'echte' RedAttack'', zei hij in een gesprek met De Standaard.

RedAttack wilde de overheid eens goed wakkerschudden, maar de doordravende jongeman voerde zijn dreiging niet uit. Naar eigen zeggen was hij geschrokken door de reactie van Electrabel. Belgacom diende klacht in.

Na het nieuwe dreigement van de 22-jarige RedAttack, zal de zoektocht naar zijn identiteit intensifiëren. Wie weet zeker of het bij pochen zal blijven? De banken zijn daar alvast van overtuigd. Zij moeten wel.

Gekraakte bankrekeningen zouden de volkswoede immers vooral op hen richten en een regelrechte ramp betekenen.

Banken hebben iedereen van de voordelen van elektronisch bankieren proberen te overtuigen. Het Internet is een topprioriteit. Ook financiële instellingen willen de winstgevende elektronische handel benutten en beseffen maar al te goed dat alleen een waterdichte beveiliging klanten kan opleveren. Een maand moeten wachten na een cd-bestelling via het Internet is nog te slikken, je inkomen bij de buurman zien belanden heel wat minder.

Daarom moeten ook de Belgische banken met lede ogen het broodnodige consumentenvertrouwen hebben zien wegsmelten na de regelrechte aanvalsgolf op Amerikaanse topsites begin vorige week.

Dat bedrijven als Yahoo, eBay, Buy.com of Amazon uitgeteld kunnen worden door hackers, zelfs als ze niet binnendringen maar 'gewoon' de toegang blokkeren, toont aan dat het Internet nog zeer kwetsbaar is.

Het succes van het jonge web, is ook zijn zwakte. Maar dat het Internet in zijn bestaan zelf bedreigd wordt, is uitgesloten. Daarvoor is het te groot geworden en kan je er dankzij e-commerce veel te veel geld mee verdienen.

Internet is Big Business, daar is geen plaats voor (goedaardige) computerhackers. Zelfs de president van de Verenigde Staten moeit er zich nu mee en geeft bedrijven én beleggers alle steun.

De sheriffs van het FBI zijn volop bezig om van het wervelende wilde Westen terug een rustig en renderend wereldwijd web te maken. Makkelijk zal dat niet zijn. Zij kunnen onmogelijk alle geweren van de internetcowboys afpakken. Het is dus vooral een kwestie van kogelvrijglas voor je winkel te zetten. De beveiligingsfirma's zullen hun productie -- en hun aandelenkoers -- met veel plezier opdrijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig