BRUSSEL -- RedAttack en een handvol hackercollega's dreigen ermee woensdag de computersystemen van alle Belgische banken binnen te dringen. ,,Het is een laatste waarschuwing voor we op 1 maart alle informatie wissen op alle sites die we kraken'', zegt de anonieme jongeman. De banken betwijfelen of de computerinbreker erg ver zal geraken.

Allicht niet toevallig ging gisteren de site van het Federaal Planbureau voor de bijl. Op www.plan.be verscheen een boodschap van eScape. ,,Jullie waren moeilijk te kraken'', stond er laconiek.

Tijdens een telefoongesprek zondagmiddag dreigde de ,,echte'' RedAttack, die zijn naam van zijn beruchte voorganger Frans Devaere overnam, alle banksites te zullen kraken en als bewijs zijn logo achter te laten. ,,Van de rekeningen met het hoogste saldo haal ik 4 miljoen af die ik op een fictieve rekening met mijn naam zal zetten'', beweert de hacker.

De actie van woensdag geldt als laatste waarschuwing. ,,Hét heeft lang genoeg geduurd'', zegt RedAttack, een 22-jarige computerexpert. In september vorig jaar liet hij voor het eerst van zich horen toen hij dreigde bij Belgacom en Electrabel binnen te dringen. Toen blies de elektronische inbreker op het laatste moment een aanval op het elektriciteitsnet af.

Ilse Van Rompaey, woordvoerster van de Belgische Vereniging van Banken, is er vrij gerust in. ,,Banksystemen zijn zo opgezet dat een computerhacker nooit aan de eigenlijke saldo's kan geraken. Verder dan de etalage zal hij niet komen.''

,,De banken hebben ondertussen bepaalde lekken in hun beveiliging gedicht'', verzekert Van Rompaey. Zij betwijfelt of een kraker ooit nog zover geraakt als de Devaere, die vorige zomer bij de Generale Bank (en SkyNet) was binnengedrongen en uittreksels te zien had gekregen.

RedAttack I en II zijn verre van de enige hackers die ,,uit bezorgdheid'' websites kraken om hun fragiliteit aan te tonen.

Wie gisteren naar het federaal planbureau surfte kreeg zo een hackerswebpagina te zien.

In dat typische arrogante kwajongens-Engels spuide eScape zijn gal over de cyanidevervuiling van de Donau en de recente vrijlating van de omstreden superhacker Kevin Mitnik in de Verenigde Staten. Een evenement dat de hackergemeenschap al enkel weken beroert en waarnaar ook in de recente aanvalsgolf op Amerikaanse sites werd verwezen. In echte hackertraditie stond de kraker wel garant voor het bewaren van de gegevens op de site van het planbureau. ,,Wij tonen enkel aan dat jullie beveiliging zwak is.''

Een boodschap die ook RedAttack woensdag wil overbrengen.

Archief De Standaard Online :

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig