BRUSSEL (reuters) -- De winst van IBM is in het vierde kwartaal gedaald met tien procent tegenover het jaar ervoor, maar ligt wel boven de verwachting van analisten. De aandelen stegen vlot na de bekendmaking van de resultaten.

De nettowinst van IBM, 's werelds grootste computerproducent, daalde met tien procent tot 2,1 miljard dollar na een achteruitgang van vier procent in de omzet in het laatste kwartaal van 1999 (24,2 miljard dollar).

IBM's hardware en dienstenafdelingen zijn getroffen door een pauze in de bestedingen aan computers en diensten bij grote klanten als banken, die potentiële Y2K-moeilijkheden wilden vermijden. Een scenario waarvoor IBM trouwens zelf gewaarschuwd had in oktober en dat zich waarschijnlijk nog zal doen voelen in het eerste kwartaal van 2000.

IBM scoorde wel iets beter dan verwacht. Na het rapport klommen de IBM-aandelen met vijf dollar tot 120,75 dollar, het hoogste niveau sinds de waarschuwing het aandeel drie maanden geleden tot op 90 dollar deed terugvallen.

Louis Gerstner, IBM's topman, wees erop dat, hoewel de resultaten in het vierde kwartaal afnamen, de nettowinst voor heel 1999 een record bereikte, met een groei van ruwweg 22 procent.

IBM boekte een omzet van 87,5 miljard dollar, zeven procent beter dan in 1998, dankzij de sterke verkoop in de eerste helft van 1999.

,,Bovendien tekent de internetafdeling voor een groeiend aandeel van de inkomsten.'' Gerstner gelooft dat IBM sterk kan profiteren van e-business.

Gerstner geeft het bedrijf 180 dagen om te bewijzen dat de mindere resultaten van eind vorig jaar een uitzondering waren, niet het begin van een trend.