De koers van het getormenteerde Option International uit Leuven schoot gisteren op de Easdaq op een bepaald ogenblik met bijna vijftig procent omhoog. Dat gebeurde bovendien bij een grotere omzet dan gebruikelijk. Toch zegt financieel directeur Wim Duson van Option niet precies te weten waar die plotse belangstelling vandaan komt. Option sloot de dag op 19,15 euro, een stijging met 34 procent.

,,Ik weet het niet, maar als ik moet gissen, zeg ik dat de kopers vooral uit de Angelsaksische wereld en vooral uit de VS komen. De voorbije maanden kregen wij geregeld telefoontjes van zakenbanken om te peilen naar onze interesse in een dual listing , een bijkomende notering op bijvoorbeeld een Amerikaanse beurs. Maar of dat de koersopstoot verklaart, weet ik echt niet.''

Option International is een Leuvens technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de mobiele datacommunicatie of het draadloos doorseinen van digitale informatie.

Omdat sommige beleggers daarin een gouden toekomst zagen, explodeerde het aandeel begin 1998 van tien dollar in geen tijd tot boven de zestig dollar. Er werd zelfs gespeculeerd op een overname door het Finse Nokia. Maar het aandeel zakte even snel als het gestegen was. Onlangs was het nog maar acht dollar waard.

Dat had vooral te maken met de barslechte resultaten. De eerste drie kwartalen van dit jaar waren verlieslatend en ook het contract met een telecombedrijf uit Hongkong loste de verwachtingen niet in. Wim Duson hoopt op winst vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar.

Het bedrijf werkt intussen aan de zogenaamde gprs-technologie. Die moet de snelheid van datatransmissie via gsm verhogen van 9.600 bits per seconde tot 170.000 bits per seconde. De commercialisering daarvan wordt verwacht tegen het einde van dit jaar.