De Europese beurzen noteerden gisteren aarzelend tot iets hoger. Zij putten steun uit de stevige opening op Wall Street. Toen die vooruitgang enkele uren later omsloeg in een fiks verlies, had de bel op de Europese beurzen al geluid.

Brussel recupereerde aanvankelijk ongeveer 1,3 procent, maar toen zakte de Bel-20 weer weg. De opvallendste verliezer was Fortis, dat uiteindelijk 1,6 % prijsgaf. Het aandeel zakte voor de negende opeenvolgende keer en noteert nu tien procent lager dan twee weken geleden. Fortis is het meest liquide aandeel op de Brusselse markt en de verkoopsdruk komt bijna uitsluitend van beleggingsfondsen. Die maken van elke gelegenheid gebruik om hun posities in Brussel af te bouwen en de aldus beschikbaar gekomen fondsen een Europese heroriëntering geven. De overige financiële waarden deden het merkelijk beter. Dexia beperkte het verlies tot 0,57 % en KBC sloot zelfs ruim 1 % hoger af. Het aanbod van KBC om alle nog uitstaande aandelen van de Hongaarse K&H bank te kopen, werd goed ontvangen in de markt. Daarnaast kon de vooruitgang van Electrabel (+1,62 %), nochtans ook een rentegevoelige waarde, de schade voor de Bel-20 goed beperken. Buiten de sterindex was de Gimv een opvallende klimmer. Dankzij de speculaties over een nakend bod op Telenet klom de koers 12,1 %. De Gimv heeft een participatie van 20 procent in de telecommaatschappij.

Op Easdaq liep vooral Option in de kijker. Om onduidelijke redenen klom de koers eerst zelfs met 50 %. Bij het slot bleef nog 34,39 % koerswinst over. Ook Bricsnet (+21,29 %) en Pharming Group (+13,57 %) waren in goede doen.

New York opende aanvankelijk hoger, maar korte tijd later verzwakten de niet-technologiewaarden. De Nasdaq hield stand tot kort na de middag, maar zakte toen ook in het rood. De vrees voor nieuwe rentestijgingen haalde het opnieuw op positief bedrijfsnieuws. De Dow stond twee uur voor het slot 155 punten lager rond 11.333. De Nasdaq was toen opnieuw 12 punten omhoog gekrabbeld tot 4.163.

Tokyo trok zich op aan het stevige slot van de Nasdaq de dag voordien. De beleggers hebben opnieuw aandacht voor de technologiewaarden die de jongste dagen een stuk goedkoper werden. De Nikkei klom 0,58 % tot 19.008,01.

Frankfort kon nipt hoger afsluiten dankzij de sprong voorwaarts van distributeur Metro. Die scoorde liefst 8 % hoger onder druk van speculatie over een mogelijke overname door de Amerikaanse gigant Wal-Mart. De DAX klom 0,3 % tot 7.112,66. De autofabrikanten zaten allemaal in het kamp van de verliezers.

Na twee opeenvolgende dagen verlies veerde Parijs gisteren 1 % op. Media- en technologiewaarden genoten opnieuw veel belangstelling en deden de rentevrees wegebben. De CAC-index klom tot 5.709,74 punten, hoewel er veel meer verliezers dan winnaars waren op de beursvloer.

Amsterdam werd meegesleurd door door chipfabrikant ASM, die dankzij beter dan verwachte resultaten een koersstijging optekende van bijna 14 %. Het aandeel noteert nu op 139,5 euro, een recordpeil. Ook Philips klom 3,62 %, vooral dankzij zijn participatie in ASM. Voorts viel er weinig te rapen in Amsterdam, wat blijkt uit de AEX-index, die slechts 0,34 % hogerop ging.

Londen moest voor de derde opeenvolgende keer fors lager. Een onverwacht sterke stijging van enkele prijsindices maakte de markt erg nerveus. Enkele zwaargewichten, waaronder BP Amoco, BT en Glaxo Wellcome, kregen klappen van meer dan 2 %. De FTSE-index zakte 1,5 % tot 6.348,7 punten. De jongste drie dagen is de index al bijna 5 % verzwakt.