Mike Moore, hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), stelt voor dat de Verenigde Naties nauwer gaan samenwerken met de WTO om een dreiging voor de economische globalisering af te stoppen. Die dreiging is een ,,potentieel gevaarlijke stijging'' van het isolationistisch nationalisme.

Na de mislukking van de recente conferentie in Seattle, die werd verstoord door betogingen, moet het vertrouwen van het publiek opnieuw worden opgebouwd, anders kunnen negatieve gevoelens aanleiding geven tot extreem unilateralisme, zei hij op een briefing voor topfunctionarissen van de VN, nadat hij secretaris-generaal Kofi Annan had ontmoet.

,,De tegenslag van de WTO heeft verreikende gevolgen, die verder gaan dan de multilaterale handelssystemen en zouden een reden tot bezorgdheid moeten zijn voor alle internationale organisaties'', zei Moore.

Hij hekelde het thema van de Seattle-betogers, dat democratisch verkozen regeringen niet de wil van hun burgers vertolkten. Een gevolg was dat internationale organisaties, waartoe ook regeringen van lidstaten behoren, ook hun volk niet vertegenwoordigden -- ,,een groeiende trend die verreikende implicaties voor het systeem kan hebben''.

Mike Moore erkende dat organisaties zoals de WTO moeten beseffen dat regeringen en hun volk hun meesters zijn, en niet hun dienaars, nu ,,grote economische veranderingen de wereld overspoelen''. Hij was ,,wanhopig teleurgesteld'' dat de WTO er niet was in geslaagd om meer te doen om de economieën van de ontwikkelingslanden te versterken.

Hoewel niet-gouvernementele organisaties en groepen die gekant zijn tegen de handel, de mislukking van Seattle als hun overwinning beschouwden, hebben het protest en de media-aandacht daarvoor ,,bijgedragen tot de mislukking, maar ze waren niet de uiteindelijke oorzaak ervan'', zei hij. De meeste betogers waren Amerikanen met tegenstrijdige ideeën, die van de WTO hun zondebok maakten, zei hij. Hij voegde eraan toe dat de betogingen toch aantoonden dat er een groeiende vrees bestaat voor de gevolgen van wereldwijde markten en dat die vrees niet genegeerd mocht worden.

Over de vergadering van de Unctad (United Nations Conference on Trade and Development) die volgende maand in Bangkok plaatsvindt, zei hij dat die de mislukte conferentie van Seattle niet kon vervangen, omdat ze geen handelsronde kan lanceren en algemene zaken moet behandelen.

© The Financial Times