WASHINGTON (reuters) -- De Amerikaanse economie groeide in de maand december opnieuw sterk, met weinig concrete aanwijzingen voor stijgende inflatie. Dat meldde de Federal Reserve in haar maandelijkse ,,beige book''. Ondertussen klimt het tekort op de handelsbalans weer naar recordhoogten.

De doorgaans druk becommentarieerde beige rapporten van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, omschreven de prestaties van de Amerikaanse economie als ,,sterk'' voor de maand december en het begin van januari. In november heette het nog ,,gematigd tot sterk''.

De verwerkende nijverheid was de uitblinker in de maand december, maar ook de binnenlandse consumptie steeg snel in de koopjesperiode rond Kerstmis. De internethandel profiteerde meer dan evenredig. Voorts bemerkte de Fed een toename van het aantal verkochte wagens.

De trein van de Amerikaanse economie blijft versnellen, zonder dat er sprake is van substantiële inflatie. De lonen stegen niet evenredig met de arbeidsproductiviteit, hoewel de arbeidsmarkt alle tekenen van krapheid begint te vertonen. Ondanks de stijging van de prijzen van sommige grondstoffen, waaronder vooral ruwe olie, viel er evenmin een noemenswaardige stijging van de productieprijzen te bespeuren.

Minder goed nieuws kwam er gisteren van het ministerie van Buitenlandse Handel van de Amerikaanse regering. Het tekort op de handelsbalans heeft in de maand november voor de zoveelste keer op rij een recordhoogte bereikt, ondanks vroegere voorspellingen van een kentering. Amerika voerde in november voor 927 miljard frank meer goederen in, dan het goederen en diensten exporteerde.

Nochtans was de export in die maand goed voor een recordbedrag van 2.903 miljard frank. Maar in diezelfde tijd kochten de Amerikanen in de aanloop van de hectische koopjesperiode voor meer dan 3.830 miljard frank buitenlandse producten. Eén lichtje in de wat sombere balans: het politiek erg gevoelige handelstekort met China en Japan vertoonde voor het eerst sinds lang een duidelijk dalende trend.