LONDEN (reuters) -- De overgang naar het jaar 2000 is voor de meeste informaticasystemen goed verlopen. Zo goed zelfs, dat sommige bedrijven overwegen klacht in te dienen tegen informaticabedrijven die hen op kosten hebben gejaagd voor een probleem dat er uiteindelijk geen bleek te zijn. Gespecialiseerde advocaten in de Angelsaksische wereld zitten watertandend te wachten op de eerste klachten.

,,Voor ons is de millenniumbug nog lang niet dood'', zegt Mark O'Conor, advocaat bij Bird & Bird. Er zitten gerechtszaken aan te komen voor schadevergoedingen van in totaal honderden miljoenen dollar. Sommige bedrijven zullen consultants in informatica voor de rechtbank dagen wegens de aanrekening van te hoge kosten, of omdat ze werken lieten uitvoeren die niet nodig waren. Andere kunnen proberen grote sommen te recupereren die ze hebben uitgegeven aan nieuwe computers in de overtuiging dat hun bedrijf anders in een virtueel zwart gat ging verdwijnen.

Verwacht ook maar klachten van verenigingen van aandeelhouders in Groot-Brittannië of de VS die zich afvragen waarom hun bedrijven enorme sommen hebben uitgegeven ter beveiliging van hun informaticasystemen, terwijl staatsbedrijven met gelijkaardige apparatuur in Italië of Zuid-Korea nauwelijks iets ondernamen en evenmin problemen hebben.

Dat er geen spectaculaire problemen zijn opgedoken na nieuwjaar, verrast experts als de Amerikaanse Gartner Group niet. Volgens het onderzoeksbureau getuigen dergelijke verwachtingen van een gebrek aan kennis over de ware aard van de millenniumbug. Volgens Gartner Group stond het bij voorbaat al vast dat de eerste weken na nieuwjaar slechts 10 procent van de problemen zou opduiken. De rest volgt pas later. Het slecht verwerken van de overgang van 99 naar 00 kan computers geleidelijk aan ontregelen, een beetje zoals zand in een motor.

Julian Stait, partner bij Dibb, Lupton Alsop, meent overigens dat de meeste bedrijfsleiders en consultants op beide oren kunnen slapen: ,,Bewijs maar eens dat consultants een bedrijf moedwillig misleid hebben. En bewijs maar eens dat bedrijfsleiders onnodig veel hebben uitgegeven aan informatica. Dat ze veel geld hebben uitgegeven en dat er nadien geen problemen waren, kan integendeel aantonen dat het een correcte beslissing was om zoveel geld uit te geven.''

Misschien trekken we gewoon te vroeg conclusies en wacht de millenniumbug op een nieuwe gelegenheid om toe te slaan.

Sommige experts zijn daarvan overtuigd en waarschuwen voor 29 februari 2000 of 10 oktober 2000, de eerste datum in 2000 met 8 cijfers.