BRUSSEL (afp, dap) -- Tokyo blijft de duurste stad ter wereld, terwijl Londen de leiding overneemt in de Europese Unie. Dit klassement werd gepubliceerd door het Britse instituut Economist Intelligence Unit (EIU), verbonden aan het weekblad The Economist . Brussel maakt een duik van de 27ste naar de 38ste plaats. Dit komt vooral door de zwakte van de euro. Brussel deelt zijn stek met Houston, Miami en Moskou.

De levensduurte nam het voorbije jaar met 26 procent toe in Tokyo, dat al sinds 1991 de lijst van de duurste steden aanvoert. In tweede positie volgt het Japanse Osaka, op de hielen gezeten door Hongkong en Libreville, de hoofdstad van Gabon.

Daarna volgen op gelijke hoogte de Europese steden Oslo en Zürich. Boekarest prijkt op de 120ste plaats, en is daarmee de goedkoopste stad van Europa. Parijs is de duurste stad in de eurozone (de achtste in totaal), Lissabon de goedkoopste (68ste plaats).

New Dehli en Bombay (126ste plaats) zijn voortaan de goedkoopste steden in de wereld. Vorig jaar bengelde Tripoli onderaan de lijst, maar de Libische hoofdstad maakte een spectaculaire sprong naar de veertiende plaats door de gedeeltelijke opheffing van de VN-sancties en de harmonisering van de officiële en de officieuze wisselkoers.

New York (12) is de duurste stad in Noord-Amerika, gevolgd door Chicago (20). Atlanta (75) is de goedkoopste Amerikaanse stad, Calgary de goedkoopste in Noord-Amerika. Montreal en Vancouver (70) zijn de duurste steden in Canada.

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires (24) voert het klassement in Latijns-Amerika aan, met ruime voorsprong op Mexico (63) en Caracas (70).

De waardestijging van de Australische dollar maakt dat Sydney naar de 45ste plaats springt, in het gezelschap van Caïro en Amman.

Dat fenomeen doet zich in Azië voor met Taipeh (van 33 naar 12, ex aequo met New York), Singapore (van 30 naar 17) en Seoul (van 52 naar 24).

De zwakte van de euro en de sterkte van het pond duwt Manchester op de twintigste plaats. De Noord-Engelse stad gaat hiermee alle Duitse steden vooraf. In Duitsland voert München nog steeds de lijst aan, gevolgd door Berlijn, Düsseldorf, Frankfort en Hamburg.