Het gaat al een tijdje opnieuw veel beter in de chipsector. Het ene bedrijf na het andere (onder meer Intel) kondigt deze dagen betere resultaten aan dan in dezelfde periode vorig jaar. Gisteren sloot het Nederlandse ASM Lithograpy zich aan bij dit rijtje. Het bedrijf fabriceert apparatuur voor de halfgeleidersector.

ASML rapporteerde gisteren een netto jaarwinst van 80,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met dertig procent. Die riante winst kwam er bovendien ondanks de magere winst van slechts vier miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar.

,,We hebben onze recessieperiode definitief achter ons gelaten. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. Daar bestaat geen twijfel over, want dat zien wij elke dag aan de groeiende vraag van onze klanten. Die vragen steeds meer.'' Dat verklaarde Doug Dunn, de topman van ASML zelfzeker bij de voorstelling van de jaarresultaten.

De beleggers konden dat nieuws wel appreciëren, want het aandeel schoot bij de opening van de Amsterdamse beurs meteen naar een nieuwe recordkoers van 143 euro. Dat betekent een stijging van 16 procent. Het aandeel staat ondertussen al bijna dertig procent hoger dan begin januari.

ASML maakt onder meer zogenaamde wafers waarmee de chips als het ware gebakken worden. De Nederlanders hebben hierin een marktaandeel van ongeveer 37 procent. In 1998 was dat nog maar 29 procent.

ASML volgt daarmee het Japanse Nikon op korte afstand, maar Doug Dunn verklaarde een gooi te doen naar het marktleiderschap.

De chipsector is al enkele maanden bezig met een opmerkelijke remonte. Volgens het onderzoeksbureau Dataquest zal die nog wel een tijdje voortduren. Het voorspelt een jaarlijkse verkoopstijging van chips met 16,6 procent tot in 2003 en zelfs een groei van 27,3 procent per jaar voor de apparatuur die nodig is in de halfgeleiderindustrie.